afbeelding versterkt Kopenhagen WorldPride

12 augustus – Kopenhagen WorldPride & EuroGames | Wereld Kalligrafie Dag | Dag van het Middelste Kind | Internationale Dag van de Jeugd | Wereld Olifantendag

Kopenhagen WorldPride & EuroGames

Kopenhagen WorldPride is ’s werelds belangrijkste (2-jaarlijkse) LGBTI+-evenement dat dit jaar plaatsvindt. Tussen 12 en 22 augustus zullen in Denemarken en Zweden duizenden mensen de gelijkheid van LGBTI+ vieren. De 2 landen die vaak als de meest vooruitstrevende landen worden genoemd op het gebied van gelijkheid en mensenrechten. Het is trouwens de eerste keer dat WorldPride en EuroGames worden gecombineerd, en de eerste keer dat één van beide in twee landen gastheer was voor deze evenementen. Tijdens Kopenhagen WorldPride & EuroGames vinden meer dan duizend activiteiten plaats. Gelukkig heeft de organisatie een evenementenkalender opgesteld waarop alles overzichtelijk staat vermeld.

Thema Kopenhagen WorldPride & EuroGames

Kopenhagen heeft als thema #YouAreIncluded. Dat houdt in dat iedereen die LGBTI+-gelijkheid en mensenrechten ondersteunt welkom is en bij het evenement wordt betrokken. Inclusie is de kernwaarde van Kopenhagen 2021, en de #YouAreIncluded-campagne zal dit tot leven brengen en ervoor zorgen dat waar ook ter wereld LHBTI+ mensen deel uitmaken van de live-evenementen. Het is de trieste realiteit en een wereldwijde schande dat LHBTI+-gelijkheid voor velen nog steeds een luchtkasteel is.

Er zijn nog steeds zeven landen waar homoseksualiteit tot de doodstraf kan leiden, en meer dan 70 waar het een strafbaar feit is. Zelfs in landen waar LHBTI+-levensstijlen niet illegaal zijn, zijn er steeds meer repressies en terugdraaiingen, ook in sommige Europese landen niet ver van de onze grenzen. Alles wat we doen in Kopenhagen 2021 heeft een kernfocus op inclusie.

EuroGames zal laten zien hoe inclusie in de sport er echt uitziet, en WorldPride-evenementen zullen voor iedereen toegankelijk zijn en tegelijkertijd een platform bieden voor campagnes voor wereldwijde inclusie.

Wist je dat…..

Denemarken al tientallen jaren tot de meest vooruitstrevende landen ter wereld voor LHBTI+-gelijkheid behoort? Na Polen (1932) was Denemarken het 2e land dat homoseksualiteit niet langer als een misdaad bestempelde. Hoe tijden de meningen veranderen. Tegen ditzelfde Polen (en Hongarije ook) is de Europese Commissie een strafprocedure gestart vanwege het anti-lhbti-beleid. We gaan door met Denemarken:
1951 → eerste land dat een geslachtsbevestigende operatie uitvoerde
1987 → invoering antidiscriminatiewetgeving
1989 → homoseksuele partnerschappen gelegaliseerd
2014 → 1e land dat een wettelijke geslachtsverandering toestond zonder voorafgaande medische goedkeuring
2017 → transgender werd van de lijst met psychische aandoeningen gehaald

EuroGames

De EuroGames vinden jaarlijks plaats in een andere Europese stad. Het is een open sporttoernooi waaraan LHBTI+-atleten kunnen deelnemen, ongeacht hun vaardigheidsniveau of nationaliteit. Kopenhagen 2021 wordt het meest inclusieve sportevenement ooit. Maar liefst 5.000 atleten die strijden in 29 sporten in mannelijke, vrouwelijke en niet-binaire categorieën op locaties in Kopenhagen en Malmö (Zweden). Het vierdaagse evenement gaat op woensdag 18 augustus 2021 met openingsceremonie officieel van start en sluitingsceremonie op zaterdag 21 augustus 2021.

Wat kunnen en mogen we vandaag nog meer vieren?

Deel dit bericht