10 oktober – Landelijke Dag Psychische Gezondheid | Dag van de Duurzaamheid | Festival Nederlandse Dansdagen | Dag tegen de Doodstraf | Wereld Daklozendag

Landelijke Dag Psychische Gezondheid

In het leven van adolescenten en jong volwassenen gebeurd in een relatief korte periode enorm veel; bijvoorbeeld verandering van school, starten nieuwe opleiding, het verlaten van huis en/of beginnen met werken. Vlak het gevoel van niets mogen missen op social media, cyberpesten en het altijd maar bereikbaar moeten zijn ook niet uit. Dit kan zorgen voor stress, angst of emotionele problemen. Deze gevoelens kunnen zelfs leiden tot psychische aandoeningen als ze niet op tijd worden herkend. De adolescenten en jong volwassenen die leven in oorlogsgebieden of gebieden getroffen door natuurrampen zijn helemaal gevoelig voor psychische aandoeningen.

De WHO heeft wereldwijd onderzoek gedaan en zag dat de helft van alle psychische stoornissen al rond het 14e levensjaar begint. Helaas worden de meeste gevallen niet opgemerkt en dus ook niet behandeld. Je ziet dat deze groep kinderen zich gaan verliezen in de alcohol of drugs. De remmen gaan los, wat dan weer kan leiden tot risicovol gedrag zoals onveilig vrijen of het ontwikkelen van eetstoornissen. In het ergste geval wordt er geen andere uitweg gevonden dan zelfdoding.

Preventie psychische problemen

Het CBS berichtte dat vorig jaar in Nederland 81 jongeren van 10 tot 20 jaar geen andere optie voor het oplossen van hun problemen zagen dan het plegen van zelfmoord. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016. In Nederland maar ook wereldwijd zal er meer ingezet moeten worden op preventie van psychische problemen, tot nu toe schort het daar aan met bovenstaande cijfers als gevolg!

10e editie Dag van de Duurzaamheid

Op initiatief van onafhankelijke duurzaamheidsorganisatie Urgenda laten bedrijven, burgers, overheden, scholen en maatschappelijke organisaties samen zien dat duurzaamheid niet alleen noodzakelijk is, maar ook inspirerend, innovatief en winstgevend kan zijn. Tijdens de landelijke Dag van de Duurzaamheid vinden door heel Nederland duurzame activiteiten plaats. Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten.

Festival Nederlandse Dansdagen

Sinds 1998 wordt het dansevenement Festival Nederlandse Dansdagen georganiseerd, en de initiatiefnemers van het eerste uur het Theater aan het Vrijthof, NTR (destijds NPS) en de gezamenlijke Nederlandse dansgezelschappen zijn nog steeds belangrijke partners van de organisatie. Wat kun je verwachten? Het Festival Nederlandse Dansdagen biedt voor de dansliefhebber in één weekend een unieke ervaring waarin genieten van Nederlandse dans in de mooie stad Maastricht voorop staat.

Wereld en Europese dag tegen de Doodstraf

Sinds 2003 wordt op 10 oktober de Werelddag tegen de Doodstraf georganiseerd. In 2007 sloot de Europese Commissie zich hierbij aan omdat zij vindt dat iedereen, wat hij of zij ook gedaan heeft, een menswaardige behandeling moet krijgen.

Wereld Daklozendag

Het is goed om even stil te staan bij de meer dan 30.000 dak- en thuislozen mannen, vrouwen en kinderen die Nederland rijk is. Niet iedere dakloze heeft gekozen voor dat bestaan, vergeet niet dat er niet veel hoeft te gebeuren in iemands leven om te eindigen als dakloze. Daarom organiseren diverse instanties, gemeenten en/of kerken hun eigen daklozendag. Wereldwijd gezien staat 10 oktober in de boeken als Daklozendag.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.