11 november – Wapenstilstanddag | Singles Day | 11e van de 11e | Sint Maarten

Remembrance Day | Wapenstilstanddag

Op Wapenstilstanddag, ook wel bekend als Remembrance Day of Poppy Day,  worden elk jaar in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten herdacht door om 11.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde met de ondertekening van de Wapenstilstand.

Dit jubileum wordt dit weekend groots gevierd. Vandaag zal om 11.00 aan de Triomfboog in Parijs een herdenkingsceremonie plaatsvinden waarbij zeventig staatshoofden en regeringsleiders en topmannen van internationale organisaties zoals de VN, aanwezig zullen zijn. Naast gastheer president Emmanuel Macron geven ook president Vladimir Poetin, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan, Angela Merkel en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres acte de présence. Het gezelschap zal na de ceremonie een vorkje gaan prikken in het Elysee. Ik zeg bewust niet “gezellig” want als D. Trump aanwezig is, nou dan weet je het wel. 😉

Saillant detail: de viering om 11.00 in Parijs is eigenlijk een uur te vroeg. In 1918 lag Frankrijk namelijk in dezelfde tijdzone als het Verenigd Koninkrijk , daar liep en loopt de tijd gelijk aan de Greenwich Mean Time (GMT).

Het einde van Den Grooten Oorlog

Op 11 november 1918 om 11.00 uur werd in een bos bij het stadje Compiègne de wapenstilstand ondertekend door Ferdinand Foch, Franse maarschalk en opperbevelhebber van de geallieerden, en een Duitse delegatie. Hiermee kwam een einde aan vier jaar onafgebroken oorlog voeren! Het officiële einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 door de ondertekening van de Vrede van Versailles.

Singles Day

Na de koopjesdagen Black Friday (de dag na Thanksgiving) en Cyber Monday (de maandag na Thanksgiving) kunnen we vandaag alvast onze slag slaan op Singles Day. Als je nog nooit van deze kortingsdag hebt gehoord vind ik dat niet erg vreemd. Singles Day of Vrijgezellendag vindt haar oorsprong in China. De dag is in 1993 ontstaan en bedoeld om het leven van de vrijgezel te vieren. Je kunt het zien als de tegenpool van Valentijnsdag, op Singles Day vieren de vrijgezellen hun onafhankelijkheid.

Totdat Alibaba er in China een groot commerciële happening van maakte. Miljarden worden vandaag omgezet en qua omzet is het Black Friday en Cyber Moday voorbijgestreefd. Het is sinds kort overgewaaid naar Nederland. Waar eerst alleen Bol.com de kortingsdag adopteerden buitelen nu de bedrijven over elkaar heen om de gunst, lees inhoud van de portemonnee, van de klant. Ik zeg: sla je slag!

11e van de 11e

Voor iemand die geboren en getogen is in “Eindhoven de Gekste” is de elfde van de elfde natuurlijk een heugelijke dag. Om precies 11.11 begint het nieuwe carnavalsseizoen, maar het officiële startschot voor “Elluf Elluf” is om 18.11. Carnavalsvierders, kapellen en verenigingen trekken vandaag de binnenstad in en gaan van kroeg naar kroeg en nemen hiermee alvast een voorschot op het Lampegatse carnaval. Oh ja, in Eindhoven zeggen we niet “Alaaf” maar “Salaai”. Altijd handig om te weten.

Sint Maarten

Bij Sint Maarten gaan mijn gedachten automatisch terug naar de jaren ’70, ik zie me nog lopen met mijn zelfgemaakte lampion. Weet niet of ik het me goed herinner maar volgens mij maakte we die op school tijdens de handenarbeidbles. Ik woonde toen in Eindhoven, wijkvereniging “de Tempel” was toen vrij actief want er waren niet alleen activiteiten tijdens bijvoorbeeld Koninginnedag maar ook op 11 november, het feest rond Sint Maarten.

In een grote kinderoptocht liepen we door de wijk met onze lampionnen waarin een echt kaarsje brandde. Ja ja, in die tijd hadden we echte kaarsjes in de lampion, niet zoals tegenwoordig met die led lampjes of zo. Maar goed, ik weet niet of ik het al eens gemeld had, maar ik was niet echt een handig kind. Je voelt het wel aankomen….mijn lampion ging steevast in de fik. De pret was er niet minder om want we liepen midden op straat en de auto’s moesten aan de kant voor ons. Hoe gaaf is dat als kind.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.