12 november – Wereld Longontstekingsdag | Wereld Wezendag

Wereld Longontstekingsdag

Longontsteking is het ondergeschoven kindje op de mondiale gezondheidsagenda en krijgt zelden aandacht in de media. Om meer aandacht te generen besloot de Global Coalition against Child Pneumonia in 2009 om een Wereld Longontstekingsdag (World Pneumonia Day) te organiseren, niet éénmalig maar jaarlijks op 12 november. Wereld Longonstekingsdag is een actiedag waarop de strijd tegen longontsteking publieke centraal staat. Het doel van Wereld Longontstekingsdag:

  • bewustmaking over longontsteking: ’s werelds grootste kindermoordenaar
  • promoten van maatregelen ter voorkoming en behandeling van longontsteking
  • donateurs vinden en actie voeren in de strijd tegen longontsteking

Longontsteking en diarree kosten wereldwijd gezien nog steeds meer dan 1,3 miljoen vijf jarige het leven. En het ergste is, wanneer ieder kind toegang had gehad tot adequate medische zorg hadden de meeste sterfgevallen voorkomen kunnen worden.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een infectie aan de longblaasjes. Wanneer we een lage weerstand hebben of bijvoorbeeld een virusinfectie dan raken de trilhaartjes in onze longen verzwakt. Deze trilhaartjes zorgen ervoor dat alles wat niet in je longen thuis hoort wordt afgevoerd, zoals bacteriën. Als dit defensiemechanisme niet goed werkt, kan er een longontsteking optreden.

Wereld Wezendag

Mede door de gevolgen van oorlog, hongersnood, natuurrampen en aids lopen er wereldwijd meer dan 150 miljoen weeskinderen rond. Zeventig procent van hen wijst honger aan als het grootste probleem waarmee zij mee te maken hebben. Elk jaar sterven wereldwijd 400.000 wezen aan ondervoeding. Het Afrikaanse continent wordt geplaagd door aids, ebola en hongersnood. Hierdoor hebben miljoenen mensen geen dak boven hun hoofd. Dit eist zijn tol, momenteel lopen op het Afrikaanse continent meer dan 53 miljoen weeskinderen rond. En elk jaar komen daar meer dan twee miljoen weeskinderen bij. Veel kinderen willen de armoede en honger ontvluchten en worden daardoor een makkelijke prooi voor de mensenhandelaren. En dan weet je wel wat er met deze naïeve kinderen gebeurd.

The Stars Foundation richten in 2006 World Orphan Day op met als doel mensen meer bewust te maken over het lot van weeskinderen en heeft als primaire doel deze kinderen humanitaire hulp te geven. In meer dan 50 landen wordt intussen aandacht geschonken aan Wereld Wezendag en worden fondsenwervende evenementen georganiseerd.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.