10 november – Dag van de Mantelzorg | Kunstdagen | Kunstweek | Wereldwetenschapdag voor Vrede en Ontwikkeling | Nacht van de Vrijdenker | Sesamstraatdag

Dag van de Mantelzorg

Wanneer spreek je van mantelzorg? Volgens de Nationale Raad voor de Volksgezondheid: “Mantelzorg is zorg die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt gegeven aan een hulpbehoevende door één of meerdere leden van diens directe omgeving, waarbij de zorgverlening direct voortvloeit uit de sociale relatie.

Op de Dag van de Mantelzorg wordt extra aandacht gegeven aan iedereen die zorgt voor iemand die langdurig ziek of hulpbehoevend is. En extra aandacht verdienen de ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers want door het veranderende overheidsbeleid komen er steeds meer taken bij hen te liggen. Om mantelzorgers te bedanken organiseren veel gemeenten en organisaties activiteiten, klik hier voor het overzicht.

Wat kun jij doen op Dag van de Mantelzorg? Als je in je naaste omgeving iemand kent die mantelzorger is vraag dan eens of je hem of haar ergens mee kan helpen. Maar je kunt het ook laten bij het sturen van een gratis Greetz-kaartje. Het gaat om het gebaar per slot van rekening! Niet waar?

9e editie Nationale Kunstdagen

De Nationale Kunstdagen markeren het begin van de Nationale Kunstweek, het Landelijk Atelierweekend sluit de Kunstweek weer af. Verder mag ik je met gepaste trots mededelen dat Eindhoven Kunststad van het jaar 2019 is geworden! Afijn, dit terzijde, to the point: vandaag en morgen staat de Beursfabriek in Nieuwegein voor de tweede keer in het teken van de Nationale Kunstdagen. Honderden kunstwerken van 200 kunstenaars worden geëxposeerd en door de makers te koop aangeboden. Bijna elke kunstvorm is vertegenwoordigd: schilderijen, keramiek, tekeningen, fotografie, bronzen beelden, houten objecten, sieraden, textielkunst en nog veel meer disciplines. Geen gratis toegang maar wel gratis parkeren.

Wereldwetenschapdag voor Vrede en Ontwikkeling

De Wereldwetenschapdag voor Vrede en Ontwikkeling is op initiatief van de UNESCO ontstaan en werd voor het eerst gevierd in 2002. Deze dag benadrukt de rol en betrokkenheid van de wetenschap en wetenschappers voor een duurzame samenleving en laat zien waarom wetenschap relevant is in het dagelijkse leven van de mensen, De Wereldwetenschapdag voor Vrede en Ontwikkeling wil de wetenschap met de samenleving nauwer verbinden zodat burgers op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de wetenschap.

Thema 2018 “Wetenschap, een mensenrecht“, herinnert eraan dat iedereen het recht heeft deel te nemen aan én te profiteren van de wetenschap. Het thema wil een wereldwijde discussie op gang  brengen over manieren om de toegang tot wetenschap en de voordelen van wetenschap voor duurzame ontwikkeling  te verbeteren.

Nacht van de Vrijdenker uitverkocht

Filosofiefestival Nacht van de Vrijdenker geeft aan toonaangevende denkers uit binnen- en buitenland een podium waarop zij ingaan op de belangrijkste maatschappelijke, wetenschappelijke en filosofische vragen van vandaag. Een avond die je een andere kijk biedt op hedendaagse kwesties en je de wereld in een ander daglicht laat zien.

Internationale Sesamstraatdag

Ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van Sesame Street werd in 2009 “Sesame Street Day” in het leven geroepen. Een dag die we gewoon moeten blijven vieren. Wordt vandaag weer kind en vier samen met Koekiemonster, Grover, Elmo, Tommie, Ieniemienie, Pino, Bert en Ernie Sesamstraatdag. Verkleed je als je favoriete Sesamstraatfiguur, kijk non-stop afleveringen van Sesamstraat of ga echt helemaal terug in de tijd en zing samen met Tommie: ♪ Sesamstraat, Sesamstraat, Sesamstraat, Schuif gezellig aan, Laat je speelgoed staan, Voor Sesamstraat ♪

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.