stille zaterdag

11 april – Stille Zaterdag | Kaasfonduedag | Louie Louie dag | Wereld Parkinson Dag | Herdenkingsdag bevrijding van Naziconcentratiekampen

Stille Zaterdag

Voordat we bij Stille Zaterdag aankomen gaan we eerst nog even naar de vrijdag toe. Jezus werd tijdens een showproces veroordeeld door de Hoge Raad, de Sanhedrin. Één van de leden van de Sanhedrin was Jozef van Arimathea. Jozef van A. stond er om bekend dat hij “welmenend en rechtschapen” was en vanwege die eigenschappen kon hij zich dan ook niet vereenzelvigen met de uitkomst van het proces, de handelswijze en plannen van de Hoge Raad. Sommige bronnen vermelden dat hij mogelijk zelfs een aanhanger van Jezus was.

Waar werd Jezus begraven?

Vanwege deze achtergrond is het ook niet vreemd dat juist hij naar Pilatus ging en vroeg of hij Jezus mocht begraven. Want toevalliger wijze had hij in zijn tuin een leeg graf waarin hij Jezus kon en wilde begraven. Josef van A. kreeg toestemming om Jezus van het kruis te halen, zogezegd zo gedaan. Hij wikkelde Jezus in linnen doeken en droeg hem naar het uit de rotsen gehouwen, nog nooit eerder gebruikte graf, en legde hem neer. Het graf werd afgesloten met een groot stuk rotsblok.

Waarom op vrijdag?

En dit moest allemaal gebeuren voordat de sabbatdag op vrijdag bij zonsondergang begon. Waarom? Volgens de joodse traditie mogen joden op de sabbatdag geen werk doen. En nu komen we ook meteen bij de verklaring waarom het Stille Zaterdag heet. De sabbat begint dus op vrijdag bij zonsondergang en duurt tot zaterdag zonsondergang en gedurende die periode werkt men niet.

Paaswake begint op zaterdagavond.

Jezus heeft gezegd: “na drie dagen sta ik weer op”. De joods leiders hadden Pilatus verteld dat zij bang waren dat volgelingen van Jezus zijn lichaam zouden stelen om te beweren dat Hij inderdaad was opgestaan. Pilatus heeft daarom het graf laten verzegelen en laten bewaken door 2 soldaten. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben niet geholpen, het graf bleek bij zonsopgang op zondag leeg! De Paaswake is dan ook vanaf zonsondergang op zaterdagavond tot zonsopgang op zondag. Gedurende deze periode herdenkt men dat Jezus is opgestaan. Het Paasfeest, dat morgen begint, is het grootste feest van het jaar in zowel de Oosterse als Westerse Kerk.

Nationale Kaasfonduedag

Hoewel de Kaasfonduedag voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gevierd zijn er in ons land ook een aantal fanatiekelingen die helemaal uit hun dak gaan omdat het vandaag Kaasfonduedag is. Maar waar ligt de oorsprong van kaasfondue? Om daar antwoord op te geven ben ik terecht gekomen op een Zwitserse website. Zij zeggen dat de exacte oorsprong van de kaasfondue controversieel is. Zowel Zwitserland als de Franse regio Savoye claimen dat zij de kaasfondue hebben ontdekt. Of was de kaasfondue toch tijdens de Eerste Kappeleroorlog (1529) ontstaan en heette het toen Kappeler melksoep? Misschien niet maar de manier waarop je het eet wel.

Leve de Westelijke Alpen!

Leuk weetje: in de Italiaanse regio Aosta staat gesmolten kaas als een regionale specialiteit, de Fonduta Valdostana. Oudste bekende recept stamt uit 1854. Eén ding is zeker, de kaasfondue is ontstaan in de Westelijke Alpen. Afijn, wat ook vast staat is dat de naam fondue een afgeleidde is van het Franse woord fondre (smelten) en dat een vrouw uit Zürich, genaamd Anna Maria Gessner, in 1699 als eerste een fonduerecept in haar kookboek beschreef.

Laat niet een stuk brood in de gesmolten kaas vallen!

Er zijn verschillende tradities die bij het eten van kaasfondue horen. Zo moet je bijvoorbeeld je brood met de klok mee door het pannetje bewegen. Ook is het verboden om je vork op de rand van het pannetje af te tikken of langs de rand van het pannetje af te vegen. Een andere gewoonte is dat wanneer je brood van je vork afvalt je de pineut bent. Ben je een man dan wordt je geacht een rondje te geven. Ben je een vrouw dan moet je de mensen naast je een kus geven. Je mag ook je eigen regels verzinnen, net zo leuk.

Ook deze dagen staan vermeld in agenda op 11 april:

Deel dit bericht