goede vrijdag

10 april – Goede Vrijdag | Broers-en zussendag | Week van de Homeopathie

Goede Vrijdag

Zo goed is Goede Vrijdag niet, toch? In mijn beleving niet in ieder geval. Hoe goed kan vrijdag zijn als je “held” verraden en gekruisigd wordt? Waarom spreken de christenen dan toch over Goede Vrijdag? De christenen hebben geleerd dat vanuit Pasen teruggezien het “goed” was dat Jezus gestorven is. Hij, het Lam Gods, nam met zijn kruisdood alle zonde van de wereld weg. Hij, de onschuldige, stierf als boetedoening voor de hele wereld. En dat is waarom Goede Vrijdag “goed” is. Deze wijsheid heb ik niet van mezelf maar van mijn voormalige buurman de theoloog uit Nieuwegein.

The Passion

Als je gisteren naar The Passion hebt gekeken zul je nu antwoord hebben op de vragen: waarom verraadde Judas Jezus en waarom werd Jezus gekruisigd en niet Barabbas? Heb je niet gekeken maar wil je wel antwoord op bovengenoemde vragen? Dan nodig ik je uit om hier verder te lezen.

Internationale Broers-en zussendag

Of je nu spreekt over broers- en zussendag, broer- en zusdag of sibblings day uiteindelijk draait het draait allemaal om hetzelfde: zeg tegen je broer en/of zus dat je van hem of haar houdt! De meeste Europese landen vieren broers-en zussendag op 31 mei. In de Verenigde Staten wordt deze dag op 10 april gevierd als nationale dag voor broers en zussen. Onze Nationale Broer en Zus Dag is in 2013 in het leven geroepen door Giel Beelen. Hij koos de datum 30 september voor Nationale Broer en Zus Dag, dit ter nagedachtenis aan zijn te vroeg overleden zus Saskia.

Siblings Day in de rest van de wereld

Broers- en zussendag werd in 1998 door Claudia Evart bedacht als een soort eerbetoon aan haar te vroeg overleden broer en zus. Ze koos 10 april omdat dat de verjaardag was van haar overleden zus. Siblings Day is erkend door drie Amerikaanse presidenten, te weten: Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama. In 2014 is de Europese non-profitorganisatie ELFAC begonnen om 31 mei als Brothers and Sisters day in Europa op de agenda te zetten.

Er waart nog een Broers- en Zussendag rond. Deze wordt jaarlijks gevierd op de laatste zaterdag van maart. Wat ik wel apart vind is dat er wordt geschreven dat dit jaar de eerste Brother and Sister day werd gehouden. Maar als je op hun Facebookpagina rondkijkt dan verschijnt deze dag ook al in 2013 op Facebook. Zelfde logo, zelfde organisatie. Beetje bijzonder.

Week van de Homeopathie

Ter nagedachtenis aan de grondlegger van de klassieke homeopathie Christian Friedrich Samuel Hahnemann (1755-1843) begint ieder jaar op zijn geboortedag de Week van de Homeopathie. Het thema van 2020 is Duurzaamheid. Normaliter stellen homeopaten in het hele land tijdens de week

hun deuren open. Maar tijdens de coronacrisis is niets meer wat het was. De open deuren zullen gesloten blijven, daarvoor in de plaats worden video’s, lezingen, presentaties et cetera online geplaatst.

Deel dit bericht