eerste paasdag

12 april – Eerste Paasdag | Dropdag | Dag van de Ruimtevaart | Dag van de Kosmonauten | Dag voor Straatkinderen

Eerste Paasdag

De essentie van Eerste Paasdag en Tweede Paasdag is niet om ons vol te proppen met spijs en drank, maar om de wederopstanding van Jezus (online) te vieren. Vrijdag aan het kruis gestorven en zondag uit zijn graf weer opgestaan. Maar hoe zit het dan met de uitspraak van Jezus: “op de derde dag sta ik weer op”. Had Hij dan niet op Tweede Paasdag moeten opstaan? Was ik nu zo abuis of al die andere? Ben op onderzoek uitgegaan en heb het antwoord gevonden.

Inclusief tellen

Wat ik niet wist is dat men het zogenaamde “inclusief tellen” hanteerde, dat houdt in dat alle dagen in zijn geheel worden geteld. Ook al stierf Jezus op vrijdagmiddag toch wordt de hele vrijdag meegeteld als één dag. De tweede dag sliep Hij in zijn graf . Ongeacht hoe vroeg Jezus was opgestaan op zondag, de zondag wordt toch als een volledige dag geteld en wordt daarmee automatisch de derde dag! En zo zit het, daar moet je het mee doen. Dus!

Wereld Dropdag

Dankzij Licorice International, een Amerikaanse drop fabrikant, kennen we sinds 2004 de Wereld Dropdag. Op deze dag wordt in verschillende landen ( Zwitserland, Duitsland en de USA ) de uitvinding van het “zwarte goud” gevierd. Wist je dat de lekkerste drop uit Finland komt? Merknaam? Panda! Wil je deze dag ook vieren dan geef je vandaag zoethout en/of drop als geschenk aan je vrienden en/of familie. Vrolijke Dropdag!

Is drop typisch Nederlands?

Deze vraag moet ik ontkennend beantwoorden! Ook al eten we in Nederland de meeste drop ter wereld en is Nederland eveneens de grootste producent van drop toch is het géén Nederlandse uitvinding. De eer gaat naar de Italiaan Giorgio Amarelli, hij was degene die er in 1731 in slaagde om het sap uit de zoethoutwortel (glycyrrhiza glabra) tot drop te verwerken. Vandaag de dag zijn de “Amarelli” (blikjes met laurierdrop) niet meer weg te denken uit de Italiaanse tabakswinkels.

Lage bloeddruk? Eet drop!

In de tijd van de Grieken en de Romeinen werd een extract van de zoethoutwortel gebruikt vanwege zijn genezende werking. Alexander de Grote en Napoleon nam vanwege diezelfde reden zoethoutwortel mee op hun veldtochten, en gebruikte het bovendien ook als dorstlesser. Vanwege de genezende werking werd in het begin drop daarom ook verkocht als medicijn tegen infecties, verkoudheid en maagzweren en niet als snoepgoed.

Drop helpt nog steeds maar de geneeskrachtige werking van zoethout komt het best tot zijn werking door het puur te gebruiken. In drop zit veel suiker en allerlei toevoegingen die de positieve effecten van zoethout teniet doen.

Internationale dag van de (bemande) Ruimtevaart

In 2011 riep de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 12 april uit tot International Day of Human Space Flight. Waarom op 12 april? Op die dag in 1961 was de eerste bemande ruimtevaart, uitgevoerd door de Rus Yuri Gagarin. Dit verbaasden en beangstigden de rest van de wereld; bezien in het licht van die tijd was dat zeker terecht, het was per slot van rekening het tijdperk van de Koude Oorlog (1945-1991).

Ruimteverkenning en satelliettechnologie was een belangrijk onderdeel van de culturele en technologische machtsstrijd tussen de V.S. en de USSR die toen gaande was. De winnaar van de ruimtewedloop was superieur ten aanzien van de andere natie, zo keek men er toen naar.

Dag van de Kosmonauten

In Rusland is 12 april al heel lang Dag van de Kosmonauten. Ieder jaar worden bij het graf van Yuri Gagarin bij het Kremlin op 12 april kransen gelegd door kosmonauten. Vandaag herdenkt de Verenigde Naties dat 59 jaar geleden de eerste bemande ruimtevlucht plaats vond. Niet alleen de eerste man maar ook de eerste vrouw in de ruimte (16 juni 1963) kwam uit de Sovjet-Unie, haar naam is Valentina Teresjkova.

Internationale Dag voor Straatkinderen

Het initiatief voor de Internationale Dag voor Straatkinderen is ontstaan in 2011 en initiator is International Consortium for Street Children. Dit jaar ligt de focus op de kinderrechten van de straatkinderen. Rechten die ze vaak niet hebben. Zoals bijvoorbeeld toegang tot de gezondheidszorg of het justitiële apparaat. Hoe kan dit veranderen?

Volg het stappenplan:

1 -> gelijkheid – erken dat straatkinderen dezelfde rechten hebben als iedereen
2 -> bescherming – behoed straatkinderen voor geweld en misbruik en zorg dat straatkinderen aangifte kunnen doen
3 -> toegang – zorg ervoor dat straatkinderen dezelfde basisvoorzieningen hebben als elk ander kind zoals gezondheidszorg en onderwijs
4 -> bedenk nieuwe oplossingen – zorg voor gespecialiseerde voorzieningen en kansen die aansluiten bij de behoeften en talenten van straatkinderen

Zijn er 2 dagen voor straatkinderen?

Kleine kanttekening bij deze internationale dag. Op 31 januari heb ik ook al geschreven over een andere Internationale Dag voor Straatkinderen. Deze werd in 2009 in het leven geroepen om de 75e verjaardag van de heiligverklaring van Johannes (Don) Bosco extra kleur te geven.

Deel dit bericht