9 oktober – Dag van de Eigen Zaak | Nationale Krokettendag | Europese Week van Regio’s en Steden | Wereld Post Dag

Dag van de Eigen Zaak

In 2016 besloot de organisatie METRO, waartoe ook de MAKRO behoort, de Dag van de Eigen Zaak (Own Business Day) te organiseren. De gedachte achter Dag van de Eigen Zaak is om wereldwijd zelfstandige ondernemers in het zonnetje te zetten en hun te steunen in het opzetten van ludieke acties. Deze dag is niet alleen bedoeld voor ondernemers die onder de vleugels vallen van METRO, alle ondernemers worden uitgenodigd om actief deel te nemen. Wil je weten welke ondernemers vandaag deelnemen, klik dan hier.

Nationale Krokettendag

Vandaag is de geboortedag van culinair journalist en mega krokettenliefhebber Johannes van Dam en ter nagedachtenis aan hem is de Krokettendag in het leven geroepen. Niet alleen Johannes van Dam at graag een kroketje, klaarblijkelijk wij allemaal. De Nederlander eet meer dan 25 kroketten per jaar, dat komt neer op een totaal van ruim 300 miljoen! Hoe vier je de verjaardag van Johannes? Eet minsten één kroket vandaag?

In België wordt met een kroket meestal een aardappelkroket bedoeld, daar zit alleen aardappelpuree in. In Nederland stoppen we eigenlijk alles in een kroket van pepernoot tot zuurkool, van ei tot bier het maakt ons allemaal niks uit.

16e editie Europese Week van Regio’s en Steden

De Europese week van Regio’s en Steden is een meerdaags evenement waarbij steden en regio’s laten zien dat zij in staat zijn om groei en banen te creëren, het cohesiebeleid van de Europese Unie uitvoeren en het belang van het lokale en regionale niveau voor goed Europees bestuur aantonen. Het thema voor dit jaar is het EU-cohesiebeleid na 2020.

Wat is dat: Europees Cohesiebeleid?

Het Europees Cohesiebeleid, vaak ook het regiobeleid genoemd, streeft naar het verkleinen van de regionale verschillen op economisch en sociaal niveau binnen Europa. Zij willen dit bereiken door subsidie uit het cohesiefonds te verstrekken aan minder ontwikkelde regio’s in Europa om investeringen in die regio’s te stimuleren. Het cohesiebeleid zorgt voor groei van Europa en haar regio’s.

Waar komt het geld vandaan?

Het cohesiefonds slokt meer dan een derde van de begroting van de EU op. Het potje van de EU wordt op haar beurt gevuld doordat alle lidstaten 1,1% van hun bruto nationaal inkomen (BNI) afdragen. Echter met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk valt er logischerwijs een gat in de begroting. Om dit op te vangen is het plan om het BNI te verhogen naar 1,3%. Je kunt natuurlijk ook gaan bezuinigen!

Wereld Post Dag

World Post Day wordt jaarlijks op 9 oktober gevierd omdat op 9 oktober 1874 in het Zwitserse Bern de Universal Postal Union (UPU) werd opgericht. De Nederlandse TNT Post (toen PTT) werd UPU-lid op 1 juli 1875. Sinds de eerste Wereld Post Dag (1969) worden er jaarlijks over de hele wereld festiviteiten georganiseerd. Veel landen gebruiken deze dag om nieuwe postale producten en diensten te introduceren of te promoten. Het doel van deze dag zou moeten zijn: de blik naar binnen richten en manieren vinden om de kwaliteit en snelheid qua post- en pakketbezorging omhoog te krijgen. Althans volgens mijn eigen bescheiden mening.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.