10 juli – Blauwvingerdagen | Piña Colada Dag | Stap niet op een Bij dag

Blauwvingerdagen Zwolle

Blauwvingerdagen, een hele aparte naam voor een jaarmarkt niet dan? Nu heb ik gelezen dat Zwollenaren als bijnaam blauwvingers hebben. Dat verklaart de naam voor de jaarmarkt, maar hoe komen ze aan die bijnaam? Volgens de site isgeschiedenis.nl hebben de Zwollenaren in 1520 meineed gepleegd en mensen die meineed pleegden werden in die dagen blauwvingers genoemd. Et voilà, zie hier de verklaring voor de bijnaam blauwvingers.

Wat valt er vandaag allemaal te beleven in Zwolle? Tijdens alle Blauwvingerdagen (op 10, 17, 24 en 31 juli) loopt er door de hele binnenstad een braderie met meer dan 300 kramen. Vandaag wordt op het Broerenkerkplein een Dierenwelzijnsmarkt gehouden. Wil meer informatie over de Blauwvingerdagen? Klik hier.

Piña Colada Dag

Piña Colada Dag (Piña Colada Day) werd in de jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht om de zomerse cocktail Piña Colada te promoten. Volgens overlevering werd de cocktail in 1954 bedacht door een barman in de Caribe Hilton San Juan (Puerto Rico). Maar er gaan ook verhalen de ronde dat de echte bedenker van de Piña Colada de Puerto Ricaanse piraat Roberto Cofresí was. Hij bedacht een mixdrankje van kokosnoot, ananas en witte rum om het moreel van zijn bemanning een boost te geven.

Tegenwoordig staat de cocktail symbool voor vakantie, zon, strand, een tropische levensstijl en de Cariben bij uitstek. In de jaren ’50 en ’60 waren het de Hollywoodsterren die het mixdrankje populair maakte. Eind jaren ’70 was het Rupert Holmes met zijn single Escape (The Piña Colada Song) die er voor zorgde dat het mixdrankje aan populariteit won. De Piña Colada staat nog steeds in de Top 100 van alle cocktails. Die piraat was zo gek nog niet. 😉

Wat heb je nodig om je eigen Piña Colada te maken?

  • witte rum (60 ml)
  • ananassap (180 ml)
  • kokosroom (30 ml)
  • slagroom ( 30 ml)
  • ijsblokjes (120 ml)

De Piña Colada kun je het beste met een shaker of een blender maken. Doe de rum, kokosroom, slagroom en ananassap in een blender. Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel. Serveer in een glas van 360ml. Garneer de cocktail met ananas aan de rand en eventueel een gekonfijte kers bovenop.

Stap niet op een Bij dag

Vandaag is het: Stap niet op een Bij dag (Do not Step on Bee Day). In eerste instantie denk je “dit kan niet waar zijn!” maar bij nader inzien blijkt de Stap niet op een Bij dag een serieuze toon te hebben. Op deze BIJzondere dag worden wij onderwezen over het belang van bijen in de hoop dat we een gezamenlijk de bijensterfte een halt kunnen toeroepen. In Nederland alleen al wordt 50% van de bijensoorten bedreigd en zijn reeds 34 soorten verdwenen.

Bijen zijn van cruciaal belang voor het milieu en de economie. De economische waarde van bestuiving van voedselgewassen door insecten zoals honingbijen, hommels en wilde bijen wordt in Europa op € 22 miljard geschat. Om de bijensterfte in Europa een halt toe te roepen heeft de Europese Commissie vorig jaar het gebruik van neonicotinoïden, dat is een soort bestrijdingsmiddel dat dodelijk bleek te zijn voor bijen, verboden.

Hoe vier je Stap niet op een Bij dag?

Je kunt op diverse manier Stap niet op een Bij dag vieren. Koop lokaal geproduceerde honing in plaats van geïmporteerde, hang (of maak) een bijenhotel, koop een potje bijenwas of plant bij-vriendelijke planten zoals winterkamperfoelie, lavendel, vlinderstruik, herfstaster.

Deel dit bericht