11 juli – Nationale Herdenking Srebrenica | Feest van de Vlaamse Gemeenschap | Wereldbevolkingsdag

Nationale Herdenking Srebrenica

Op 11 juli 1995 vond het Drama van Srebrenica plaats: de massamoord op meer dan 8.300 moslimjongens en moslimmannen. En dat terwijl zij formeel onder bescherming van een Nederlands VN-bataljon stonden. Voorafgaand aan de Nationale Herdenking Srebrenica Genocide wordt sinds 2013 op 11 juli een 11 kilometer lange Vredesmars voor Srebrenica (Marš Mira) georganiseerd. De vredesmars symboliseert de tocht van de mannen van Srebrenica die door bossen en bergen een veilig heenkomen probeerden te vinden. De mars start in Wassenaar (Sportpark de Roggewoning, Buurtweg 122) om 10.30. In Srebrenica / Potocari worden ieder jaar op 11 juli de stoffelijke resten van hen die het afgelopen jaar geïdentificeerd zijn, begraven. Dat zijn er dit jaar 33.

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

De datum van de Vlaamse feestdag verwijst naar de Guldensporenslag of de Slag van Kortrijk van 11 juli 1302. Op die dag stond aan de Groeningekouter bij Kortrijk een leger van 9.000 Vlaamse strijders, grotendeels gewone burgers, ambachtslieden en boeren, zij aan zij te wachten op de aanval van het Franse ridderleger. Deze veldslag is de geschiedenis ingegaan als de Guldensporenslag, naar de vele gulden sporen die na de slag teruggevonden werden op de Groeningekouter te Kortrijk. Voor de eerste maal in de geschiedenis zou een leger bestaande uit voetvolk een ridderleger verslaan.

Deze gebeurtenis wordt sinds 1973 gevierd in Vlaanderen. En hoe! Overal in Vlaanderen worden activiteiten georganiseerd; door meer dan 1.100 straat-, buurt- en verenigingen en op meer dan 250 locaties door gemeenten en steden. Klik hier voor een samenvattend overzicht van de geselecteerde gemeentelijke en stedelijke evenementen.

Wereldbevolkingsdag

In 1989 heeft het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) aanbevolen om jaarlijks op 11 juli de Wereldbevolkingsdag te organiseren. Een dag die tot doel heeft de publieke aandacht te richten op de urgentie en het belang van de wereldbevolkingsproblemen zoals overbevolking, hongersnood en milieu. In 1990 werd op 11 juli in meer dan 90 landen voor de eerste keer aandacht besteed aan World Population Day. Elk jaar heeft een ander thema, dit jaar vraagt het thema aandacht voor de niet behaalde resultaatafspraken die 25 jaar geleden werden gemaakt tijdens de International Conference on Population and Development (ICPD) van de VN in Caïro.

De onderhandelingen waren niet gemakkelijk omdat er ook gesproken werd over controversiële kwesties zoals abortus. Ook het immigratiebeleid, reproductieve gezondheid en reproductieve rechten, de empowerment van vrouwen, verstedelijking en toegang tot gezondheidszorg kwamen aanbod. Het uiteindelijk opgestelde plan van aanpak was vrij ambitieus. En dit jaar is het tijd om te kijken wat er van dat plan is terecht gekomen.

Deel dit bericht