1 september – Dag van de Aanvoegende Wijs | Nationale Indië-herdenking | Internationale dag voor de Gier | Wereld Baarddag | Werelddag voor Brief Schrijven

Dag van de Aanvoegende Wijs

In 2011 werd 1 september uitgeroepen tot Dag van de Aanvoegende Wijs. De reden hiervoor was dat in het algemeen gezien de aanvoegende wijs (conjunctief) steeds minder door de mensen wordt gebruikt. Hoe vier je de Dag van de Aanvoegende wijs? Heel simpel, door de aanvoegende wijs te gebruiken!
Moge ik je daarom verzoeken om vandaag en masse de hashtags #menvoegeaan of #dagvandeaanvoegendewijs te gebruiken. Zegge het voort, zegge het voort!

Nationale Indië-herdenking

Misschien denk je: alweer een Indië herdenking? Is die niet pas geweest? Nee, je bent in de war met de herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag waarmee men de capitulatie van Japan officieel herdenkt. Op de eerste zaterdag van september wordt elk jaar de Nationale Indië-herdenking gehouden. Dan wordt bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond de 6.200 jonge mannen en vrouwen geëerd en herdacht die gesneuveld zijn tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea. De herdenkingsplechtigheid start om 14.00, klik hier voor meer info.

Internationale dag voor de Gier

Omdat aasvreters zoals de gier niet echt een goede reputatie hebben wordt jaarlijks op de eerste zaterdag in september de Internationale dag voor de Gier (International Vulture Awareness Day) gehouden. Een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gieren maar ook een dag waarop het imago van de gier een beetje wordt opgepoetst. Want de gier meer dan alleen maar een symbool van de dood. Hij staat ook voor purificatie van het lichaam, gulzigheid en het niet willen delen met anderen.

Avifauna Gierenweekend

Het eerste weekend van september heet bij Avifauna Gierenweekend. Je kan deelnemen aan verschillende activiteiten en de Rüppels gieren, de witkopgieren en de aasgieren van dichtbij bekijken. Op naar Avifauna!

Wereld Baarddag

Jaarlijks wordt op de eerste zaterdag van september op internationaal niveau Wereld Baarddag gevierd, een feestdag voor mannen én vrouwen met een baard! Op Baarddag is het trouwens gebruikelijk dat de leden van het gezin mét baard niks hoeven te doen, hun enige taak is relaxen. Het doel van Baarddag is om het dragen van een baard te promoten en de status van mannen (en vrouwen) met baard te verhogen. Wat je dus absoluut NIET op Baarddag mag doen is SCHEREN.

Werelddag voor Brief Schrijven

Dit is een dag die het Platform Handschriftontwikkeling zal toejuichen, ja toch? Hoe is deze dag ontstaan? Aan het einde van de jaren negentig zocht de Australische Richard Simpkin een manier om in contact te komen met bekende Australiërs voor zijn project Australian Legends. En de beste manier was het schrijven van een brief! Hiermee liet hij zien dat hij er tijd en moeite in stak om mensen te bereiken.

En laten we eerlijk zijn, het is toch leuker om een brief te ontvangen dan een WhatsAppje? Moet het natuurlijk geen brief in een blauwe enveloppe zijn. ;-). Uiteindelijk lanceerde Richard Simpkin op 1 september 2014 de eerste World Letter Writing Day (WLWD). Een dag waarop je een pen of potlood in de hand neemt en aan iemand van je keuze een brief schrijft.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.