2 september – Victory over Japan Day | Internationale Dag van de Kokosnoot

Victory over Japan Day

Er bestaat soms wat verwarring over waarom er op 3 dagen de overwinning op Japan wordt gevierd. Ik heb geprobeerd om het verschil te duiden.

De dag dat het Japanse Keizerrijk zich officieel overgaf staat in de boeken genoteerd op 15 augustus 1945, en vanwege het verschil in tijdzones in sommige gebieden op 14 augustus. Die dag staat bekend als V-J-dag, Victory in the Pacific Day of V-P Day, de dag dat Japan capituleerde en er officieel een einde kwam aan WOII. Wereldwijd ging men de straat op om de overwinning op Japan te vieren. In Japan wordt op 15 augustus de Nationale Herdenkingsdienst voor Oorlogsdoden gehouden (Shisen-Kinenbi). De keizer en keizerin zijn altijd aanwezig, evenals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de arbeid, politieke en religieuze leiders en nabestaanden.

Op 2 september 1945 gaven de Japanners zich formeel over door aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri, gelegen in de baai van Tokio, de capitulatie-overeenkomst te ondertekenen waarmee WOII officieel werd beëindigd. President Truman kondigde in een toespraak aan het Amerikaanse volk aan dat jaarlijks op 2 september V-J Day zou worden gevierd.

Leuk nieuwsfeitje: het slagschip USS Missouri werd gekozen omdat zij vernoemd was naar de thuisstaat van president Truman.

Internationale Dag van de Kokosnoot

De voor- en tegenstanders van het gebruik van kokos, kokosolie of kokosvet, buitelen over elkaar heen om de voor- of tegens te benadrukken al dan niet zwaaiend met de uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken. Neem bijvoorbeeld kokosvet, er worden vele voordelen genoemd. Ik zal er een paar opnoemen: kokosvet is ontstekingsremmend, heeft een antibacteriële werking, bevordert gewichtsverlies, versterkt het immuunsysteem, bevat veel anti-oxidanten en het laurinezuur uit kokosvet kan bacteriën, virussen en schimmels doden.

Maar is dat allemaal waar?

Er zijn geen officiële bewijzen dat kokosvet gezond is en daarom heeft de European Food Safety Authority (Europese voedselveiligheidsautoriteit, EFSA) ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd. Het Nederlandse Voedingscentrum zegt: Omdat kokosvet en andere kokosproducten veel verzadigd vet bevatten staan deze producten niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om deze producten niet te vaak te eten. Lees hoe je om kunt gaan met producten buiten de Schijf van Vijf

Asian and Pacific Coconut Community

Op 2 september 1969 is de Asian and Pacific Coconut Community ( APCC) onder auspiciën van de Economische en Sociale Commissie van de Verenigde Naties voor Azië en de Stille Oceaan (UNESCAP) opgericht. In deze organisatie zitten 18 landen kokos-producerende landen die samen goed zijn voor meer dan 90 procent van de wereldproductie van kokos en de export van kokosproducten. De doelstellingen van de APCC zijn het bevorderen, coördineren en harmoniseren van alle activiteiten van de kokosnoot-industrie om de maximale socio-economische ontwikkeling van de industrie te bereiken.

Wie zijn de APCC landen?

De APCC-landen omvatten: Federale Staten van Micronesië, Fiji, India, Indonesië, Kiribati, Maleisië, Marshalleilanden, Papoea-Nieuw-Guinea, Filippijnen, Samoa, Salomonseilanden, Sri Lanka, Thailand, Tonga, Vanuatu en Vietnam. Jamaica en Kenia zijn geassocieerde leden van de APCC.Japan

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.