afbeelding versterkt dag van de geboorte

9 september – Nationale Dag van de Geboorte | Internationale Dag om Onderwijs te Beschermen Tegen Aanvallen | Foetaal Alcohol Syndroom Dag | Wonderful Weirdos Day | Teddyberen Dag

Nationale Dag van de Geboorte

Op Nationale Dag van de Geboorte wordt gevierd dat de meeste kinderen gezond worden geboren. Maar een gezonde geboorte is niet vanzelfsprekend. Er zijn ook baby’s die niet gezond of te vroeg op de wereld komen. Daar staan we ook bij stil vandaag. Weet je waarom men koos voor 9 september? Zoals zoveel “dagen van” wordt de dag niet random gekozen maar zit er een gedachte achter. Zo ook bij de datum van Nationale Dag van de Geboorte. De 9 van 9 september staat symbool voor de tijd dat baby’s in de buik (behoren te) zitten. Want bij een voldragen zwangerschap hebben de baby’s de best mogelijke start in hun leven.

Hoe komt het dat babysterfte weer toeneemt?

In Nederland neemt het aantal kinderen dat overlijdt voor, tijdens of kort na de geboorte sinds 2015 weer toe. Dat staat vermeld in het RIVM-rapport van december 2020. Grootste oorzaak is dat kinderen te vroeg worden geboren. Dat kost dagelijks 2 dodelijke slachtoffers en 10 baby’s die gehandicapt blijven of chronisch ziek. En het ergste is dat de leefstijl van de aanstaande ouders een grote invloed hebben op de kans op vroeggeboorte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol drinken tijdens de zwangerschap. Daarnaast spelen factoren als leefsituatie, geletterdheid, de financiële situatie, migratie- of vluchtgeschiedenis een rol.

Fonds Gezond Geboren → Strong Babies

In 2014 is Fonds Gezond Geboren opgericht en daarmee hebben we vanuit dit fonds ook de Dag van de Geboorte in het leven geroepen. In 2021 willen we onze rebranding naar Strong Babies voltooien. www.fondsgezondgeboren.nl verwijst naar www.strongbabies.nl, We hebben Strong Babies als handelsnaam bijgeschreven in de KVK en we zouden voortaan alleen nog als Strong Babies naar buiten willen treden. Deze informatie kreeg ik eind augustus via e-mail binnen. Zo gevraagd, zo gedaan!

Het doel van Nationale Dag van de Geboorte blijft hetzelfde!

De naam verandert, het doel niet. Het doel is om zo veel mogelijk baby’s gezond ter wereld te laten komen. Hoe? Door wetenschappelijk onderzoek op het gebied van preventie en behandeling van vroeggeboorte als grootste veroorzaker van perinatale sterfte en neonatale problematiek. Strong Babies financiert diverse onderzoeksprojecten om meer baby’s een eerlijke kans te geven.

Foetaal Alcohol Syndroom Dag

Sinds 9 september 1999 wordt wereldwijd Internationale FASD Awareness Day georganiseerd. Het doel van deze dag zit al in de naam van de dag verscholen; het is een bewustwordingsdag dag omtrent alcohol gebruik tijdens de zwangerschap. Wij noemen het FAS, maar waar staat dat voor? FAS staat voor Foetaal Alcohol Syndroom. Dit is een onherstelbare en niet te behandelen aandoening waar een kind levenslang last van zal hebben. Veroorzaakt doordat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol dronk. Moeder hoeft daar echt geen alcoholist voor te zijn. Een avondje drinken kan al genoeg zijn om de ongeboren baby levenslang met neurologische afwijkingen, gezichtsafwijkingen, gedragsafwijkingen, vertraagde groei en/of met verstandelijke – en fysieke beperkingen op te zadelen. Kan me niet voorstellen dat je dat op je geweten wilt hebben!

Wat zijn de (mogelijke) kenmerken van FAS(D) bij de geboorte?

 • afgeplat gezicht
 • platte neusbrug, neus die enigszins omhoog staat
 • overhangende oogleden
 • ogen staan iets verder uit elkaar
 • ogen lijken kleiner
 • rechte en smalle bovenlip
 • terugwijkende kaak en kleine kin
 • lage oren
 • afwijkingen aan organen, zoals het hart, de lever en de longen.
 • kleinere hoofdomtrek
 • laag geboortegewicht
(bron hersenletsel-uitleg.nl)

Op jonge leeftijd kunnen de kinderen onder andere last hebben van groeivertraging, lager dan gemiddeld IQ, autistisch gedrag en ADHD. Op latere leeftijd kunnen daar stemmingswisselingen en geheugenproblemen bij komen. Net zoals een verhoogd risico tot zwak sociaal functioneren, voor verslavingen, op gedragsproblemen en op depressies. Wil je alle ins- en outs weten van FASD dan verwijs ik je naar fasstichting.nl.

En wat staat er nog meer op de agenda voor vandaag?

Deel dit bericht