afbeelding versterkt chocoladetaart dag

27 januari – Internationale Chocoladetaart Dag | 10e editie Poëzieweek (Vlaanderen en Nederland) | Gedichtendag | Internationale Holocaust Herdenking | Mozart Dag | Wereld Kolven Dag

Internationale Chocoladetaart Dag

Als bij het lezen van de woorden chocoladetaart het water je in de mond loopt dan zul je wel superblij zijn met de Internationale Chocoladetaart Dag. Ik wel in ieder geval. Verwar deze dag niet met de 2 chocolade dagen die al in de dagenvanhetjaar agenda staan. Die van 7 juli en 13 september. Het verschil met Internationale Chocoladetaart Dag, waar alles om taart draait is het volgende; op 7 juli 1550 werd chocolade voor het eerst in Europa geïntroduceerd en 13 september staat in de boeken als de geboortedag van Milton S. Hershey. Zoals je ziet een hele andere dag dus. En dat is goed nieuws want nu hebben we tenminste een legitieme reden om op 3 dagen ons onder te dompelen in de wereld die chocola heet.

Wie houdt er nu niet van een groot stuk chocoladetaart?

De geschiedenis van chocoladetaart gaat terug tot de 17e eeuw, toen cacaopoeder uit Amerika werd toegevoegd aan traditionele cakerecepten. Echter het eerste bekende recept voor chocoladetaart dat in de Verenigde Staten werd gepubliceerd, stond in 1847 in het kookboek van Eliza Leslie. Honderd jaar later was chocoladetaart nog steeds een dessert dat voorbehouden was aan de elite. Totdat Betty Crocker de allereerste kant-en-klare cake mix creëerde. Zoals je je kunt voorstellen vloog het uit de schappen en chocoladetaart werd een populaire traktatie voor alle mensen.

Internationale Holocaust Herdenking

Op 27 januari wordt jaarlijks wereldwijd stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz-Birkenau (1945), het grootste vernietigingskamp van de nazi’s. Het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door de legereenheid Eerste Oekraïense Front van het Rode Leger. Deze legereenheid bestond uit Russen, niet uit soldaten uit Oekraïne zoals sommige abusievelijk aannemen. De legereenheid “Eerste Oekraïense Front” dankt zijn naam aan het feit dat zij eerst Oekraïne hadden bevrijd voordat ze oprukten naar Auschwitz.

Dit jaar is het overkoepelende thema: “Geheugen, waardigheid en gerechtigheid“. Het thema moedigt actie aan om haat te bestrijden, solidariteit te versterken en mededogen te verdedigen. De Holocaust en het Outreach-programma van de Verenigde Naties is een uiting van de niet-aflatende inzet van de Verenigde Naties om de mensenrechten te bevorderen, antisemitisme en racisme tegen te gaan en toekomstige genocide te voorkomen. Gezien het wereldwijd toenemend antisemitisme, desinformatie en haat zaaiende uitlatingen blijft onderricht en herdenken van de Holocaust belangrijk.

10e editie Poëzieweek (Vlaanderen en Nederland)

Traditiegetrouw wordt de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland op de laatste donderdag van januari geopend met de Nationale Gedichtendag. De week duurt tot en met woensdag 2 februari. Het thema van Poëzieweek 2022 is natuur. Ramsey Nasr schreef het Poëziegeschenk Wij waren onder de betovering dat een verzameling is van tien op zichzelf staan gedichten. Allen gebaseerd op de brieven die Vincent van Gogh schreef. De speciale Poëzieweek-podcast gaat ook over het Poëziegeschenk 2022. Het prachtig vormgegeven Poëziegeschenk wordt tijdens de Poëzieweek gratis meegegeven als je in de boekhandel voor minstens € 12,50 aan poëzie koopt.

Onderstaande dagen hebben ieder hun eigen informatielink

Deel dit bericht