afbeelding versterkt mozart dag

27 januari – Mozart Dag | Wereld Kolven Dag | Internationale Holocaust Herdenking | Dag van de Lightrail

Mozart Dag

De geboortedatum van de Oostenrijkse componist W.A. Mozart (27 januari 1756) is bij uitstek de aangewezen dag om een Mozart Dag te organiseren. Zijn volledige doopnaam was: Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Niemand die het wonderkind zo noemde, zeer zeker hij zelf niet. Hij noemde zichzelf liever Wolfgang Amadé Mozart. En heel eerlijk gezegd past die naam beter bij dé rockstar van de klassieke muziek die hij in zijn tijd was. In zijn hoogtij dagen componeerde hij ruim 600 werken, waaronder 22 opera’s. De bekendste opera’s voor mij zijn toch wel Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro en Don Giovanni. Zijn creativiteit en productiviteit zorgde er voor dat het geld binnenstroomde bij de familie Mozart. Echter door de decadente levensstijl die hij en zijn vrouw Konstanze Weber er op na hielden, vloog het geld er net zo hard weer uit.

De laatste jaren van het wonderkind Mozart

In 1788 stopte hij met pianovoorstellingen geven en ging hij alleen nog maar componeren. Hierdoor droogde de geldstroom op. Je kan wel stellen dat het gezin Mozart de laatste jaren in armoede heeft geleefd. En dan gaat het goed mis. Hij wordt ziek en bedlegerig. Uiteindelijk sterft hij op 5 december 1791. Twee dagen later werd Mozart met vier anderen in één anoniem graf begraven op de Sankt Marxer Friedhof (begraafplaats). Waar hij dus precies begraven werd heeft zelfs zijn weduwe nooit geweten.

In 1855 werd een grafsteen voor Mozart op de vermoedelijk correcte plek geplaatst. Later werd de steen overgebracht naar een groep beroemde musicusgraven op Zentralfriedhof. Het monument dat er nu staat werd in 1950 gerenoveerd door de Weense beeldhouwer Florian Josephu-Drouot.

Wereld Kolven Dag

Op het moment dat je als kolvende moeder op het werk wordt verbannen naar het toilet of de bezemkast dan kun je het gevoel krijgen dat je er niet bij hoort. Wendy Armbruster, oprichter van Snugabell en bedenker van de bekroonde PumpEase handsfree kolfbeha, startte daarom in 2017 Wereld Kolven Dag. Haar doel is om de kolvende moeders het gevoel te geven dat ze er net zo goed bij horen als wie dan ook. En mensen bewust maken dat kolven super belangrijk is, want moedermelk redt levens, Het thema van Wereld Kolven Dag 2021 is: “Apart :: Together”.

Internationale Holocaust Herdenking

Elk jaar wordt op 27 januari herdacht dat in het jaar 1945 op die dag het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door de legereenheid Eerste Oekraïense Front van het Rode Leger. Deze legereenheid bestond uit Russen, niet uit soldaten uit Oekraïne zoals sommige abusievelijk aannemen. De legereenheid “Eerste Oekraïense Front” dankt zijn naam aan het feit dat zij eerst Oekraïne hadden bevrijd voordat ze oprukten naar Auschwitz. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Holocaust begon

Herstel en wederopbouw na de Holocaust

Het thema van de Internationale Herdenking ter Nagedachtenis van de Slachtoffers van de Holocaust van de Holocaust 2021 is Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust. Het richt zich op de maatregelen die meteen zijn genomen om het proces van herstel en wederopbouw van personen, samenlevingen en rechtsstelsels op gang te brengen. Een integraal onderdeel van het proces van wederopbouw was de nauwkeurige registratie van het historische verslag van wat er vóór en tijdens de Holocaust gebeurde.

Toenemend antisemitisme

De lessen en de erfenis van de Holocaust dienen we te beschermen en de waarheid te verdedigen, nu meer dan ooit. Want wat zien we? Wereldwijd gezien is er sprake van toenemend antisemitisme en toenemende mate van desinformatie en haat zaaiende uitlatingen. Daarom blijft onderricht en herdenken van de Holocaust belangrijk. Zeker gezien de herhaalde pogingen van groeperingen om de geschiedenis van de Holocaust te ontkennen en/of te verdraaien.

Onderstaande dag heeft door covid-19 een andere invulling gekregen

Deel dit bericht