afbeelding versterkt nationale tuinvogeltelling

28 januari – Nationale Tuinvogeltelling | Internationale Lego Dag | Werelddag voor Maatschappelijke Betrokkenheid | Dag van de Privacy | 16e editie Europese Dag van de Privacy | Nationale Wiskunde Dagen

Nationale Tuinvogeltelling (Nederland)

Tienduizenden mensen tellen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels onze tuinen of balkons gebruiken. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen, kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke niet. Zo weten ze welke vogels aandacht nodig hebben. Oh ja, overvliegers tellen niet mee bij de Nationale Tuinvogeltelling.

Hoe gaat de nationale tuinvogeltelling in zijn werk?

Vertel, hoelang dien je te tellen? Je telt op 28 januari, 29 januari of 30 januari één keer een half uur de vogels in je tuin of op je balkon. De telling geef je door vóór maandag 31 januari 12.00 uur. Dit kun je doen via de web-app MijnTuinvogeltelling. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon. Weet je niet wat een web-app is? Geen schande, ik heb het ook op moeten zoeken. Een web-app is in de basis een mobiele versie van een website. Deze website wordt speciaal vormgegeven voor de grootte van het scherm van een mobiele telefoon of tablet. Dat dus.

Internationale Lego Dag

Lego, wie kent het niet. Maar wie kent het verhaal achter de speelgoedbouwsteentjes. We gaan terug naar het jaar 1932 en strijken neer in de Deense stad Billund. Het was daar en toen dat timmerman Ole Kirk Christiansen begon met het maken van houten speelgoed omdat de vraag naar meubels afnam. De mensen waren in die tijd arm en hadden niet veel geld om zijn houten trekpoppen, spaarpotten, auto’s en vrachtwagens te kopen. Daarom kwam Christiansen op het idee om kleine houten bouwsteentjes te fabriceren. Dat werd een succes. In 1934 kreeg zijn bedrijf de naam LEGO. Een samentrekking van de Deens woorden leg godt, wat speel goed betekent.

Het bedrijf begon in 1947 met het maken van plastic speelgoed, en met in elkaar grijpende stenen in 1949. Ze werden Automatic Binding Bricks genoemd en waren gebaseerd op Kiddicraft Self-Locking Bricks. Op 28 januari 1958 patenteerde LEGO een belangrijke verbetering: door buisjes in de onderzijde van de steentjes te plaatsen, konden ze op meer manieren aan elkaar verbonden worden en zaten ze ook steviger aan elkaar. Dat werd het legosteentje zoals we dat vandaag de dag kennen.

Werelddag voor Maatschappelijke Betrokkenheid

Op 28 januari 2018 werd de eerste Werelddag voor Maatschappelijke Betrokkenheid georganiseerd. Andrew Coulson uit Zuid-Australië stond aan de wieg van deze dag. Coulson was bestuurslid van Engage 2 Act, een non-profitorganisatie die zich wereldwijd inzet voor het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid. De missie van Engage 2 Act is het creëren, koesteren en ondersteunen van een dynamisch professioneel netwerk voor diegenen die geïnteresseerd zijn in maatschappelijke betrokkenheid.

Waarom op 28 januari?

Global Community Engagement Day wordt elk jaar op 28 januari gehouden. Hoe zijn ze er bij gekomen om te kiezen om deze dag op 28 januari te houden? Heel apart moet ik zeggen. Engage 2 Act vroeg aan haar sociale media volgers aan wie zij moeten denken als het gaat over maatschappelijke betrokkenheid. Wendy Sarkissian was de eerste keuze en haar verjaardag valt op 28 januari. Dat is waarom Werelddag voor Maatschappelijke Betrokkenheid op 28 januari wordt gehouden.

Nog steeds dagen die hun programma aanpassen vanwege COVID-19

Deel dit bericht