15 oktober – Stop voor de Witte Stok | Dag van de Plattelandsvrouwen | Dag van het Handen Wassen | Dag van de Videotheek | Europese Week van de Lokale Democratie

Stop voor de Witte Stok

Op 15 oktober 2018 is de landelijke actiedag Stop voor de Witte Stok. Een dag waarop blinde en slechtziende mensen op vijf locaties in Nederland aandacht vragen voor de witte stok en de “hindernissen” waar zij tegen aan lopen. In Panningen, Urk, Kampen, Den Haag en Groningen worden daarom vandaag acties georganiseerd.

Internationale Dag van de Plattelandsvrouwen

Op de International Day of Rural Women staan we  stil bij de cruciale rol die plattelandsvrouwen en -meisjes spelen bij het opbouwen van een welvarende, rechtvaardige en vreedzame  maatschappij. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de landbouwproductie, voedselzekerheid en voeding, beheer van land en natuurlijke hulpbronnen en bouwen aan klimaatbestendigheid. Buiten dat, vrouwen verrichten het grootste deel van de onbetaalde zorg en huishoudelijk werk binnen gezinnen en huishoudens in plattelandsgebieden.

Uitdagingen en kansen

Het thema van dit jaar, “Duurzame infrastructuur, diensten en sociale bescherming voor gendergelijkheid en de empowerment van plattelandsvrouwen en -meisjes”, plaatst empowerment van plattelandsvrouwen centraal in het realiseren van de visie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Ondanks de vooruitgang blijft gendergelijkheid een ondergeschoven kindje. Een aantal belangrijke basisbehoeften waar miljoenen plattelandsvrouwen en -meisjes afhankelijk van zijn (gezondheid, onderwijs, kinderopvang, schuilplaatsen) kampen met een chronisch geld tekort of zijn er gewoon niet. Zijn ze er wel dan zijn ze ook de eerste die wegbezuinigd worden. Er is nog een lange weg te gaan.

10e editie Internationale Dag van het Handen Wassen

Het thema van Global Handwashing Day 2018 richt haar pijlen op handen wassen, voedselhygiëne en voeding. Handen wassen is een belangrijk onderdeel tijdens het bereiden van eten, het voorkomen van ziektes en voor de gezondheid van kinderen. Met de slogan, “schone handen, een recept voor gezondheid” tracht de organisatie handen wassen tot een onderdeel van elke maaltijd te maken. Wat kun je doen? Nou dit bijvoorbeeld:

  • was voor het eten, tijdens koken of na toiletbezoek altijd je handen met zeep
  • geef het goede voorbeeld en wijs andere op de noodzaak van handen wassen
  • maak van handen wassen een vast onderdeel van de familiemaaltijd
  • zorg voor genoeg handen wassen plekken; thuis, op het werk, gewoon overal

Internationale Dag van de Videotheek

In 1972 kwam Philips met de eerste videorecorder voor thuisgebruik op de markt. Een ware sensatie, je kon nu tv programma’s op een videoband opnemen en terugkijken wanneer je dat maar wilde. Dankzij de komst van de videorecorder schoten de videotheken in de jaren 80 als paddenstoelen uit de grond. Anno 2018 staat zoeken naar een videotheek synoniem voor zoeken naar een naald in de hooiberg. Door de mogelijkheid van bijvoorbeeld (illegale) downloadwebsites, online streamen, kijken via Netflix is het aantal videotheken drastisch verminderd. Ik heb me laten vertellen dat er nog maar 34 videotheken in Nederland zijn en in België nog 227.

11e editie Europese Week van de Lokale Democratie

Sinds 2007 is het doel van de Europese Week voor Lokale Democratie het bevorderen van burgerparticipatie en het bevorderen van democratie op lokaal niveau. Dit jaar staat de week in het teken van burgerparticipatie voor een vitale lokale democratie met de focus op jeugdparticipatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.