2 juli – Wereld UFO Dag|Dag van de Stoepkrijt |Dag van de Kleur

Dag van de Stoepkrijt

Wat een week, afgelopen maandag was het Modderdag en vandaag is het Dag van de Stoepkrijt.
De Dag van de Kleur wordt gekoppeld aan Dag van de Stoepkrijt, want stoepkrijten is uiteindelijk een kleurijke bezigheid.

Wanneer is stoepkrijten begonnen?

Maar wist je dat stoepkrijten al eeuwen oud is? In de zestiende-eeuwse waren in Italië de ‘madonnari’,  zij waren rondtrekkende kunstenaars die meehielpen met het bouwen van kathedralen. Wanneer de kathedraal af was moesten ze een andere bron van inkomsten zoeken. Wat ze deden was de schilderijen die in de kathedraal hingen na bootsen op de stoep met eenvoudige materialen zoals steenkool en krijt. Ze waren qua inkomsten compleet afhankelijk van de gulheid van de toeschouwers.

Je bent nooit te oud om te stoepkrijten.

Nu nog vind je straat-kunstenaars die de wereld rondtrekken om de meest mooie stoeptekeningen te maken, ook in 3D. De oorsrpong van het moderne stoepkrijttekenen ligt echter in Groot-Brittannië. Alleen al rond 1890 leefden in Londen meer dan 500 straat-kunstenaars die full-time bezig waren met hun stoepkrijt de straten van Londen te versieren met stoepkrijt-tekeningen en op die haalden ze geld  op voor hun levensonderhoud.

NK Stoepkrijten

Op 20 september organiseert Stichting Speeldag NL het Nederlands kampioenschap stoepkrijten,
zij nodigen basisscholen uit het hele land uit om mee te doen aan het Nederlands kampioenschap stoepkrijten.

World Streetpainting Festival inspired by Van Gogh

In de week van 9 tot 12 juli 2015 wordt in Arnhem de tweede World Streetpainting Festival gehouden. Op verschillende pleinen zullen de 3D en 4D kunstwerken te zien zijn, klik hier voor de locaties.
Het thema van dit jaar is de 125 jaar geleden overleden Vincent van Gogh. Aan dit festvial doen de volgende Nederlanders mee; Leon Keer, Remko van Schaik, Ruben Poncia en Matthew May.

Wereld UFO Dag

Vandaag gaan we wereldwijd de hemel afzoeken naar UFO’s want, zo heb ik gelezen, dat is onder andere de bedoeling op Wereld UFO Dag. Het voornaamste doel echter is om mensen iets bij te brengen over UFO’s en pm meer openheid te vragen over UFO-onderzoeken die door de overheid worden gedaan.

Wist je dat er 4.252 meldingen sinds januari 2011 binnen zijn gekomen bij het UFO Meldpunt Nederland? Dat komt gemiddeld neer op 77,3 meldingen per maand en maar iefst 54% van de melders gelooft stellig in een buitenaardse verklaring.

Roswell

De die-hard UFO-fan is natuurlijk aanwezig bij “the Roswell, New Mexico UFO Festival”, die tot en met 5 juli duurt. Ook de sceptici zijn van harte welkom.

Wat je vandaag ook gaat doen, zet een hoed op, smeer je in en zorg ervoor dat je genoeg (water) drinkt!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.