1 juli – Keti Koti Festival | Komkommerdag

Op 15 juni was het National Cucumber Day in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Volgens een aantal sites is vandaag Nederland aan de beurt voor de viering van de komkommer met de Nationale Komkommerdag of Dag van de Komkommer. Heb gisteren nog een email naar GroentenFruit Bureau gestuurd met de vraag of er van hen uit nog aandacht wordt geschonken aan deze dag maar tot op het moment van het schrijven van deze blog niets gehoord.

Nationale Komkommerdag

Op 1 juli 2010 werd deze dag voor de eerste keer geïntroduceerd door GroentenFruit Bureau in samenwerking met telersverband K8. Er werd gekozen voor 1 juli met in het achterhoofd dat de zomervakantie voor de scholen dan snel begint en het zomerreces van de Tweede Kamer ook meestal dan kort daarna begint . Aanvang “komkommertijd” dus en wat is er mooier om kort daarvoor de Nationale Komkommerdag te vieren.

Hittegolf

Tijdens een hittegolf kan een komkommer voor verfrissing zorgen, het is namelijk een makkelijk mee te nemen frisse dorstlesser. Ook is het handig als je verbrand bent want het werkt heerlijk verkoelend.
Maar wat dacht je van de komkommer als ingrediënt voor zomerse limonades? Wat ook heerlijk is, een smoothie van komkommer en honingmeloen of wat dacht je van een limedrankje met komkommerijs?
Hop naar de groenteboer en haal maar een kilo of wat komkommer in huis!

Nationale Herdenking Slavernijverleden | Keti Koti Festival Amsterdam

Vandaag vindt de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats in het Oosterpark in Amsterdam.
De herdenking begint om 12.00 met toespraken en kranslegging vervolgens vertrekt de Bigi Spikri parade om 14.30 op weg naar het Museumplein waar het Keti Koti Festival plaatsvind.
Het Keti Koti festival is een festival ter viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname, De Antillen en Kaapverdië en door mee te lopen in de Bigi Spikri parade geef je meteen uiting aan het belang van de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Looporkesten en brassbands zorgen tijdens de feestelijke parade voor swingende muziek.

Programma Keti Koti Festival Amsterdam

12:00 Herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden (Oosterpark)
13:00 Begin festival op het Museumplein
14.30 Start Bigi Spikri vanuit het Oosterpark
15:00 DJ Franck & Lorenz
15.30 aankomst Bigi Spikri-stoet Museumplein
16:00 Openingsceremonie met Untold, Black Harmony, Internationaal Danstheater
16:30 Kuenta I Tambu
18:15 Deuxperience ft. KENNY B, TYPHOON & Sarah-Jane
20:30 STEEL PULSE
22:00 Einde Festival Museumplein

Keti Koti Festival Rotterdam

De herdenking in Rotterdam heeft gisteravond plaatsgevonden. Maar vandaag is ook hier een Keti Koti Festival met voorafgaand een Bigi Spikri parade die om 11.00 vanaf het Heemraadsplein zal vertrekken. Verwachte aankomst is ongeveer 13.00 in het Wijkpark Oude Westen. Klik hier voor het programma-overzicht.

Lieve mensen, vandaag veel (water) drinken en/of komkommers eten, zet een hoed op en smeer je in!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.