23 augustus – Thank You Parade | Dag van de Romantische Muziek | Int. dag ter herinnering aan de slavenhandel en de afschaffing ervan

Thank You Parade – SAIL 2015

De laatste dag van SAIL, hoe jammer. Het is een pracht gezicht al die Tall Ships en andere honderden boten en schepen in de IJhaven. Maar vandaag wordt het nog één keer volop genieten. Tot in de namiddag liggen de schepen nog aan de trossen maar omstreeks 16.00 uur zullen de eerste Tall Ships hun trossen los gooien om Amsterdam te verlaten en naar de sluizen van IJmuiden te varen. De eerste worden rond 19.00 verwacht.

Het belooft weer net zo’n mooi schouwspel als de SAIL-In parade te worden, dus ben je een liefhebber dan raad ik je aan om naar de Thank You Parade te gaan. Of volg de boten langs het Noordzeekanaal en zwaai de bemanningen uit. “We’ll meet again…..”.

Int. dag ter herinnering aan en afschaffing van de slavenhandel

Waarom is er gekozen voor 23 augustus? In de nacht van 22 op 23 augustus 1791 kwamen de slaven in Saint Domingue ( tegenwoordig Republiek Haïti en de Dominicaanse Republiek ) in opstand. Deze slavenopstand wordt gezien als het begin van het einde van de slavenhandel.

Pas op 23 augustus 1807 besloten de wereldleiders van destijds om de slavenhandel stop te zetten.
Nederland was één van de laatste Europese landen die de slavernij in de toenmalige Nederlandse kolonïen afschafte, dat was op 1 juli 1863. Op 1 juli wordt daarom ook in Nederland deze belangrijke dag herdacht en gevierd met het Keti Koti festival.

Moderne slavernij.

Op 25 maart heb ik een blog geschreven over slavernij in de 21ste eeuw. Want zelfs vandaag de dag is slavernij nog niet voorbij. Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen zitten gevangen in de moderne slavernij. Zij zijn slachtoffer van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting.

Slave Route Project

Of het nu onwetenheid is of doelbewust achterhouden van belangrijke historische gebeurtenissen, dat weet ik niet, maar het niet bekend zijn met alle feiten is vaak de oorzaak van het niet kunnen opbrengen van wederzijds begrip.
En daarom is door UNESCO een internationaal onderzoeks- en erfgoededucatieprogramma, de Slave Route Project, opgestart om alle problemen en gevolgen van de slavenhandel en slavernij in kaart te brengen en bespreekbaar te maken.

De UNESCO heeft voor dit project een aangrijpende film gemaakt over de geschiedenis van de slavernij, Slave Route: The Soul of Resistance. De moeite waard om te kijken. Klik hier.

Dag van de Romantische Muziek

Dit jaar voor het eerst: trouwen tijdens het oudste muziekfestival van Rotterdam of je trouwgeloften vernieuwen want (ja ja het moet niet gekker worden) er staat een buitengewoon ambtenaar klaar in het Park bij de Euromast.
Ook dit jaar voor het eerst: culinaire ParkProeven.

Maar vandaag draait het natuurlijk om de concerten. Je luistert al nippend aan je glaasje Proseco zittend naast de picknickmand of flanerend in je “romantische” outfit naar sfeervolle klassieke en populaire romantische muziek, zigeunermuziek en aria’s.

Fijne zondag allemaal!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.