20 maart – Palmzondag | Begin Lente | Nowruz | Dag van Geluk | Dag van de Francofonie | Wereldverteldag | Wereld Huismussen Dag | Wereld Mondgezondheidsdag | Wereldtheaterdag voor Kinderen en Jongeren

Door het grote aantal “dagen van” vandaag kan ik helaas niet bij elk onderwerp uitgebreid stilstaan. Wel zal ik van ieder onderwerp een directe link plaatsen zodat als je meer informatie wilt je dan rechtstreeks naar de desbetreffende website gaat.

De Lente Equinox

Op Palmzondag begint de eerste officiële dag van de Lente. Dus pak je winterkleren maar in want het zal niet lang meer duren voordat we kunnen gaan genieten van de heerlijke warme lentezon.
Hoe weet je nu precies wanneer de lente begint? Tijdens de maartequinox gaat de aarde door het lentepunt, dat is het begin van de lente op het noordelijk halfrond. De dag en de nacht duren tijdens de maartequinox en septemberequinox bijna even lang (equi = gelijk, nox = nacht)

Nowruz

Al duizenden jaren wordt het oud Zoroastrisch feest Nowruz (Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest) gevierd op de dag van de maartequinox. Het is niet alleen een dag van feestvieren maar ook de dag van de grote voorjaarsschoonmaak. De dag dat vrouwen uren geduldig bij de kapper zitten te wachten voor een nieuwe coupe of om hun gezicht te laten ontharen. Een dag dat het in de winkelstraten een drukte van belang is want iedereen wil nieuwe kleren, nootjes, koekjes en speelgoed.

Internationale Dag van Geluk

De VN lanceert dit jaar op de Internationale Dag van Geluk een campagne samen met de Angry Birds. Het thema is: #AngryBirdsHappyPlanet. Zoals je wel kunt raden draait het vandaag (weer) om klimaatsverandering en hoe jij een bijdrage kunt leveren om iets te doen tegen klimaatsverandering. Klik hier voor meer informatie over de campagne.

Internationale dag van de Francofonie

Elk jaar vieren francofonen ( Franssprekende ) in alle werelddelen de Internationale Dag van de Francofonie op 20 maart. Het thema van 2016 is: “Kracht van Woorden”. Hoe vaak staan we niet stil bij het effect van onze uitgesproken of geschreven woorden. Hoe woorden kwetsend kunnen zijn, aanzetten tot geweld of nog erger moorden. Woorden moeten gebruikt worden om een dialoog te beginnen, woorden moeten een bijdrage leveren aan vrede in plaats aan haat zaaien.

Hoe mooi sluit dat thema aan op de regiezitting in de strafzaak tegen Geert Wilders van afgelopen week. Ik vraag me twee dingen af: heeft hij de kracht van zijn woorden onderschat of heeft hij de kracht van zijn woorden misbruikt?

Wat hebben we nog meer vandaag?

Op deze eerste dag van de Lente zijn er meer dan genoeg “dagen van”, het enige wat ik nog mis is de zon.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.