14 september – “Vluchtelingen Welkom” Week

Omdat vandaag in Luxemburg de 28 ministers van Binnenlandse Zaken uit de EU landen bijeenkomen om wéér over de vluchtelingencrisis te praten was gister in Amsterdam, net zoals afgelopen weekend in veel Europese hoofdsteden, een grote landelijke demonstratie. Deze werd gesteund door meer dan 50 organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland en de FNV. Hartverwarmend om te zien hoeveel mensen daar aan mee hebben gedaan.

Voor wie er gister niet bij kon zijn, je kunt in de herkansing. Om 17.30 begint op de Grote Markt in Groningen de manifestatie “ Vluchtelingen Welkom”.

Nationale “Vluchtelingen Welkom” Week

Normaal gesproken gebruik ik mijn blog niet om mijn eigen ideeën te ventileren maar op elke regel is een uitzondering en daarom roep ik eigenhandig deze week uit tot Nationale “Vluchtelingen Welkom” Week! Laten we deze week gebruiken voor activiteiten, bewustwording en oer-Hollandse gastvrijheid. Ik hoop van ganser harte dat andere dit initiatief zullen volgen.

Angst, wanhoop en paniek

We kunnen en mogen de vluchtelingen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld, uitbuiting, verkrachtingen en moordpartijen niet de rug toekeren. De beelden van de treinen in Hongarije zitten in mijn geheugen gegrift. De angst, de wanhoop, de paniek stond in de ogen van de mensen. En de associatie die bij mij op kwam was die van de Tweede Wereld oorlog; wagons vol met onze Joodse medemensen met dezelfde angst, dezelfde wanhoop en dezelfde paniek in de ogen. Toen werd massaal de andere kant opgekeken en achteraf werd gezegd “als we het hadden geweten dan….”. Dat kan je nu niet maken, je staat er bij en kijkt er na!

Ook al schiet de regering in eigen land op vele vlakken te kort als het om bepaalde groepen mensen gaat in onze samenleving dat kan en mag niet een reden zijn om duizenden vluchtelingen niet welkom te heten in Nederland. En ik heb het niet over de economische vluchteling, de “gelukszoeker” maar over de bootvluchtelingen.

Word wakker en bied hulp

Er moét nu stante pede opvang geregeld worden voor al die duizenden vluchtelingen, door alle lidstaten van de EU. Geen excuus zal stand houden in tijden van tragedie en crisis. De Arabische landen die nu niets van zich laten horen moeten zich diep schamen, ik dacht dat hun geloof juist bol stond met barmhartigheid en naastenliefde? Weinig van te merken. Word wakker en bied hulp!

Het Rode Kruis opent Welkom Winkels

Ik ben geen voorstander om een vluchteling in huis te nemen, het merendeel van deze mensen zijn getraumatiseerd door de oorlog, door alles wat zij hebben meegemaakt. Ik als leek kan deze mensen niet de hulp geven die zij nodig hebben. Maar ik ben wel voorstander van bijvoorbeeld “Slaapzakken voor Lesbos” en meer burgerinitiatieven.

Het Rode Kruis heeft al drie “Welkom Winkels” nabij asielzoekerscentra geopend, in Goes, Roermond en Tilburg. Er is op dit moment vooral behoefte aan warme mannenkleding, fietsen, speelgoed (geen knuffels ) en toiletartikelen zoals shampoo. Het Rode Kruis zal via www.hulpvoorvluchtelingen.nl en sociale media laten weten welke spullen het hardst nodig zijn.

Je kunt een eventuele financiële bijdrage storten op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Wist je dat?

1) AmsterdamFM en de OBA van 14 tot en met 18 september “DE VLUCHTWEEK | Amsterdam laat je horen!” presenteren?
2) in de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer 340.000 asielzoekers naar de EU zijn gekomen?
3) het aantal Syrische vluchtelingen dat wordt opgevangen in de buurlanden meer dan 4 miljoen is?

Ander onderwerp nu, de “dagen van”: vandaag begint de Week van het Badminton (14 t/m 20 september) en is het de eerste dag van Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.