25 september – Nationale Vitaliteitsdag|NL Speaks| Wereld Droom Dag

Nationale Vitaliteitsdag

Wat is vitaliteit en hoe meet je dat? Dat is de vraag die TNO en RIVM zichzelf in 2012 stelden en na veel te hebben gelezen over dit onderwerp en het raadplegen van deskundigen op het gebied van vitaliteit kwam er deze algemene omschrijving uit:
“Vitaliteit omvat de dimensies energie, motivatie en veerkracht, waarbij energie wordt gekenmerkt door zich energiek voelen, motivatie door doelen te stellen in het leven en moeite te doen om deze tebehalen, en veerkracht door het vermogen om met de dagelijkse problemen en uitdagingen van het leven om te gaan”.

( bron: www.tno.nl )

Vitaliteit is te meten aan de hand van een aantal doelgerichte vragen welke zijn onderverdeeld in de drie dimensies: energie, motivatie, en veerkracht.

Hoe word en blijf je vitaal?

Dat is een vraag die mij bezighoudt. Als ik naar mijn ouders kijk, vader van 84 en moeder van 78, dan hoop ik dat ik op hun leeftijd nog zo vitaal ben. Mijn moeder gaat elke maandag naar de gymnastiekles, op donderdag gaat ze naar haar koor toe en regelmatig gaat ze naar extra koorreptities in aanloop van een uitvoering. Daarnaast doet ze het huishouden nog zelf! Mijn vader gaat iedere week naar petanque en speelt bridge in clubverband. Zo nu en dan een wandeling gebeurt ook nog. In mijn ogen zijn zij het sprankelende voorbeeld van hoe ik oud wil worden.
Vitaal, midden in het leven en actief!

NL Speaks

Omdat de Europese Dag van de Talen dit jaar op een zaterdag valt worden de activiteiten in het basis- en voortgezet onderwijs vandaag gehouden. Je zult misschien niet zo één twee drie het belang van deze dag inzien maar gebrek aan taalvaardigheid zal je kansen op werken of studeren in een ander Europees land aanzienlijk verkleinen. Engels alleen is niet meer genoeg!

Tot 2012 werden in Nederland de activiteiten in en om scholen en taalinstituten gecoördineerd door het voormalig Europees Platform. Nu is NL Speaks hier voor verantwoordelijk, zij ondersteunen scholen bij hun activiteiten en geven ideeën, zelfs complete draaiboeken. Op de website van NL Speaks vind je ideeën voor activiteiten

DRONGO talenfestival

Vandaag en morgen wordt in de Jaarbeurs in Utrecht het DRONGO talenfestival gehouden, het grootste talenfestival van Nederland! Er is zoveel te doen op het talenfestival dat ik je daarom verwijs naar hun website voor het programma overzicht. Klik hier en je bent er. 😉
Het festival is gratis toegankelijk, wel eerst inschrijven via de website drongofestival.nl.

Wereld Droom Dag

World Dream Day is bedacht door Ozioma Egwuonwu, zij is een spreker, schrijver, leraar en transformationeel strateeg. De gedachte en het doel achter deze dag is om alle “dromers” onder ons te verenigen en te stimuleren en om onze dromen om te zetten naar realiteit. Een dag waarop we beseffen dat de macht om de wereld te veranderen in onze handen ligt.

Schrijf je droom op en zet het op Facebook, Twitter of Instagram. Gebruik #WorldDreamDay.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.