2 augustus – Internationale Vegan Potluck Day | Deventer Boekenmarkt

Even terugkomen op gister….wat heb ik genoten, wat een feest, wat een hoop mensen, wat een tolerantie, wat hebben we geboft met het weer en zo kan ik nog wel even door gaan.
Eind conclusie: tot volgende jaar op de botenparade in de Amsterdamse grachten!

Internationale Vegan Potluck Day

De eerste Vegan Potluck Day is een feit. Vandaag worden, op diverse locaties in Nederland een potluck gehouden. Tot nu toe al meer dan twintig plaatsen bekend, klik hier voor het overzichtskaartje.

Wat is een veganisme?

Veganisten (vegans) staan er om bekend dat ze een bewuste keuze maken voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Als het maar enigszins kan zien ze af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Dat houdt concreet in dat een veganist geen vlees of vis eet. Ook zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten laten ze links liggen.
Maar het gaat nog verder, als er in kleding dierlijke bestanddelen zitten wordt het niet gekocht. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, medicijnen en andere gebruiksartikelen en voor producten waarvoor dierproeven zijn gedaan. Wat kopen veganisten dus zeker niet; bont, leer, dons, wol, suède, zijde, gelatine en bijenwas.

Binnen de groep veganisten vind je verschillende stromingen, zoals:
Flexanisten
Parttime veganisten
Raw Vegans
Veganistische Freegans
Fruitarisme

Is veganisme wel gezond?

Als je een paar zaken goed in de gaten houdt is het niet persé ongezond. Als je geen dierlijke producten eet kan dat soms tekort geven aan bepaalde voedingsstoffen, voedingsstoffen die je wel nodig hebt.
Het gaat dan specifiek om:
Vitamine B12
Eiwit
IJzer
Vitamine B1
Vitamine B2
Omega 3
Calcium
Vitamine D

Veganisten hebben minder last van overgewicht en daardoor komen welvaartsziekten als hart- en vaatziekten en diabetes (suikerziekte) minder bij hen voor.

Op de Nederlandstalige website www.veganisme.org kun je alles lezen over voeding en gezondheid.

Wat is een Potluck?

Bij een potluck neemt iedereen wat lekkers te eten of te drinken mee en dat wordt dan gezamelijk genuttigd. Dit kan iets uit eigen keuken zijn, maar ook iets wat je gekocht hebt. Je kan het vergelijken met een picknick, alleen nu neemt iedereen wat mee.

Deventer Boekenmarkt

De grootste boekenmarkt in Europa, die is vandaag in de Hanzestad Deventer.
Wat dacht je van heerlijk struinen langs de IJsselkade en door de historische binnenstad. Een route van 6 kilometer langs de 878 kramen, die gevuld zijn met duidenden boeken afkomstig van onder andere gerenommeerde boekhandelaren en antiquariatenuit uit heel Nederland

De toegang is gratis en de markt begint om 9.30 en duurt tot 17.30 uur. Om 07.00 zijn de eerste bezoekers al aanwezig. Dit evenment gaat niet onopgemerkt voorbij, er worden maar liefst 125.000 mensen verwacht.

Fijne zondag en ga je naar een Potluck? Eet smakelijk!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.