26 september – Internationale Dag voor het Onbekende Kind | Internationale Dag voor de totale afschaffing van kernwapens | Burendag | Werelddovendag

Net zoals vorig week kun je vandaag appels gaan plukken op Appelplukdag. Dit weekend is het laatste weekend van de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden, bezoek één van de tuinen of gaarden. Omdat de Europese Dag van de Talen officieel vandaag is waren de activiteiten in het basis- en voortgezet onderwijs gisteren, op een schooldag! Wel kun je vandaag nog naar het DRONGO talenfestival in de Jaarbeurs in Utrecht.

Waterschap Rivierenland organiseert vandaag “”Dag van de Dijk”, klik hier voor meer informatie.

De Maag Lever Darm Stichting organiseert vandaag voor de vijfde keer de Zuiderzee Klassieker voor alle mensen die vechten tegen darmkanker. De start en finish is bij de Yakultfabriek in Almere. Het startschot wordt gegeven door presentatrice Nance Coolen!

In Amsterdam is gister op een ludieke wijze aandacht gevraagd voor een wereld waarin elke zwangerschap gewenst is. Dit om Wereld Anticonceptiedag , dat vandaag is, onder de aandacht te brengen.

Internationale Dag voor het Onbekende Kind

Bij het Nationaal Verstrooiveld Delhuyzen nabij Arnhem werd op 26 september 2004 het “groeiende” Internationaal Monument voor het Onbekende Kind officieel onthuld door prinses Irene. Met dit momument wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het “onbekende kind” dat in grote problemen heeft moeten opgroeien en te vroeg is overleden. Tijdens Wereldlichtjesdag op 13 december 2015 wordt bij het monument om 18.45 het eerste kaarsje aangestoken en de naam genoemd, om 19.00 zullen alle kaarsjes branden en namen zijn genoemd.

Het Monument voor het Onbekende Kind en de oprichting van Stichting Roos op 1 juli 1999 zijn beide initiatieven van Herman van Veen. In 2002 werd het plan ontwikkeld om een internationaal monument voor het onbekende kind op te richten.
Vanaf 1 januari 2006 voert de stichting daarnaast de internationale naam Roses for Children en in 2014 sluit men zich aan bij Wereldlichtjesdag.

Internationale Dag voor de totale afschaffing van kernwapens

Zeventig jaar geleden werden kernwapens voor de eerste en laatste keer gebruikt tijdens een oorlog. De verwoestende kracht van deze wapens en haar uitwerking op langer termijn heb ik beschreven in de blog van 6 augustus, klik hier als je het wil lezen.

Welke landen hebben kernwapens?

Was het tentijde van de Koude Oorlog hoofdzakelijk Rusland en de Verenigde Staten die kernwapens hadden, nu beschikken veel meer landen over kernwapens. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, Israël, India, Pakistan, Noord-Korea hebben kernwapens. Nederland, België, Duitsland, Italië en Turkije hebbene Amerikaanse kernwapens opgeslagen op hun grondgebied.
Op Luchtmachtbasis Volkel in Brabant liggen ongeveer twintig B61 kernbommen die eigendom zijn van de VS. Dit is een groot publiek geheim dat onze regering niet wil ontkennen of bekennen, nou dan weet je wel….

Er zijn in totaal 195 landen in de wereld en daarvan hebben 115 landen op nationaal niveau kernwapens al verboden.

Burendag bestaat 10 jaar!

Buren, soms ook reden voor oorlog maar niet vandaag! Het is de 10de keer dat Burendag wordt gevierd. Het ooit kleinschalig begonnen evenement is nu uitgegroeid tot een feest waaraan bijna 1 miljoen mensen meedoen. Wil je weten of er in jouw buurt ook iets wordt georganiseerd? Klik hier.

Voor de 26ste keer Werelddovendag en dat op 26 september! Het thema van dit jaar is “Doven in beweging”. De organisatoren van Werelddovendag hebben in het sportcentrum Olympus in Utrecht een zeer gevarieerde dag samengesteld.

Kijk naar het onderstaande filmpje, voor meer uitleg. Beter kan ik het niet verwoorden!

 
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.