6 augustus 1945 – Atoombomaanval op Hiroshima

Het is maandag 6 augustus 1945, om 07.45 ( lokale tijd ) gaat het luchtalarm in Hiroshima af omdat een Amerikaanse bommenwerper overvloog. Dit was puur een verkenningsvlucht maar goed, dat konden de Japanners niet weten. De bevolking vlucht de schuilkelders in en na 25 minuten werd het sein gegeven dat het weer veilig was om naar buiten te gaan. Hoe onwetend was de bevolking van de ramp die hen 5 minuten later zou treffen.

Atoombomaanval op Hiroshima

Het is 08.10, de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay nadert Hiroshima en om 08.15 precies laat hij zijn bom boven de stad los. Slechte 45 seconden later ontplofte de atoombom op 580 meter hoogte boven de Japanse havenstad Hiroshima. In slechts een fractie van een seconde werd de stad geheel verwoest.
Er ontwikkelde zich een vuurbal met een doorsnede van 300 meter. Onder deze vuurbal liep de temperatuur op tot 4.000 °C. Niemand ontkwam aan de verwoestende gevolgen hiervan, er stierven direct 78.000 mensen. Tienduizenden mensen raakten zwaargewond en zwaarverbrand.
De schokgolf die daarna volgde ging met de snelheid van het geluid en veegde onstabiele constructies zoals bijvoorbeeld houten huizen en schuurtjes van de kaart.
Door de vrijgekomen radioactieve straling verloren nog eens duizenden mensen het leven waardoor het totaal aantal slachtoffers op liep naar 140.000.
Volgens een onderzoek uit 2004 heeft de atoombom die op Hiroshima is gevallen bijna 240.000 slahtoffers gemaakt.

( bron: www.wikipedia.nl en www.scientias.nl )

Residustraling

Weer een paar minuten later daalde de residustraling ( reststraling ), in de vorm van dikke regendruppels, op de stad neer. Door de residustraling  kwamen veel pasgeboren kinderen met handicaps of andere ( genetische ) afwijkingen ter wereld omdat eicellen bij moeder afwijkingen vertoonde.

De gevolgen van residustraling kan maanden of jaren gevaarlijk blijven. Het veroorzaakt zelfs nu nog steeds onder meer kanker, misvormingen bij de geboorte en genetische afwijkingen, aldus het Japanse Rode Kruis.
Het totaal aantal slachtoffers is dus in werkelijkheid veel hoger omdat ook de mensen meegeteld moeten worden die jaren later nog stierven en nu nog sterven aan de gevolgen van de atoombom aanval op Hiroshima en Nagasaki.

Herdenking

Een bijzondere herdenking vandaag, het is zeventig jaar geleden dat de Amerikanen de atoombom op Hiroshima dropten. Deze herdenking vindt plaats in het Hiroshima Peace Memorial Park dat gebouwd is op ground zero.
Aanwezig zijn: overlevenden, nabestaanden, familieleden en vertegenwoordigers van verschillende landen. De herdenkingsceromonie begint om 08.00 ( lokale tijd ), tijdens de ceromonie wordt er onder andere een gezamenlijk gebed voor wereldvrede gehouden.
Om exact 08.15 wordt een minuut stilte in acht genomen om alle slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (atoombom gedropt op 9 augustus ) te herdenken.
Ook negen Nederlandse krijgsgevangenen die slachtoffer zijn geworden worden herdacht.

Waren de atoombommen nodig om de Tweede Wereldoorlog te beëindigen? Daarover verschillen de meningen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.