16 september – Internationale Dag voor het behoud van de Ozonlaag | Europese Mobiliteits Week

Deze twee topics sluiten naadloos op elkaar aan want tijdens de Europese Mobiliteitsweek ligt mijn focus op 20 september, dan is het de ‘autovrije zondag’, en zoals je weet zijn uitlaatgassen van auto’s mede verantwoordelijk voor de aantasting van de ozonlaag.

Internationale Dag voor het behoud van de Ozonlaag

Het thema van dit jaar is “Ozonlaag: Alles wat er is, tussen u en UV.” En zo simpel is het eigenlijk, alleen de ozonlaag beschermt ons tegen een overvloed aan schadelijke ultraviolette straling die op lange termijn verantwoordelijk is voor ondermeer huidkanker en staar. Dat is de reden waarom het ozo belangrijk is dat de ozonlaag niet dunner wordt want dan zijn wij, mensen maar ook planten en dieren, onze beschermlaag kwijt.

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is de term “ ozonlaag” meer en meer ingeburgerd. Dat kwam doordat eind jaren zeventig bekend werd dat er boven Antartica een “gat in de ozonlaag” was en dat gegeven werd wereldnieuws.
Als grootste boosdoeners werden de CFK’s, chloorfluorkoolwaterstoffen, genoemd. De aanwezige chlooratomen in CFK zijn mede verantwoordelijk voor het dunner worden van de ozonlaag en daardoor werden ze ook gezien als de veroorzaker van het ozongat. Dus werd besloten om de boosdoener aan te pakken. Ik weet nog goed dat ik op een gegeven amper een bus haarlak durfde te kopen want in het drijfgas zat per slot van rekening wel CFK. Dé veroorzaker van het ozongat!

Toepassing CFK

CFK’s zaten in veel producten; koel-, vries- en airconditioninginstallaties, schuimen, blusmiddelen, drijfgassen in spuitbussen en brandblusapparaten bijvoorbeeld maar ook reinigings-, oplos- en isolatiemiddelen, PUR-schuim, warmtepompen en medische toepassingen

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

We kunnen natuurlijk met onze vinger wijzen naar bijvoorbeeld Azië waar ze het minder nauw nemen met de internationaal gemaakte afspraken die in het Montrealprotocol staan maar als je met één vinger naar een ander wijst wijzen er altijd nog drie naar jezelf! Dus daarom zeg ik: lang leve de autovrije zondag!

Europese MobiliteitsWeek slogan is “ Choose. Change. Combine.”

Zoals elk jaar wordt in de derde week van september de Europese Mobiliteits Week gehouden. Lokale overheden of bedrijven dragen hun steentje bij voor een betere luchtkwaliteit.
Dit jaar worden de pijlen gericht op het bevorden van een verantwoorde keuze van de meest geschikte “groene” vervoerswijze, met een duur woord “multimodaliteit” genoemd.

Voorbeelden

1) met de juiste bandenspanning van je auto bespaar je 2 tot 5 procent brandstof en stoot je minder CO2 uit
2) laat de kinderen op de fiets of lopend naar school gaan of naar hun buitenschoolse activiteiten
3) mijn favoriet: de autovrije zondag!

Diverse gemeenten ondersteunen de “autovrije zondag” door vergunningen te verstrekken om (rustige) straten af te zetten en/of een kleine subsidie te geven voor een activiteit. Misschien een idee voor volgend jaar?

Natuurlijk zijn er altijd wel mensen die deze geste van de gemeenten zien als “groene symboolpolitiek” of nog erger “groene dictatuur”. Tja….

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.