30 augustus – Internationale Dag van de Vermisten | Internationale Dag van de Walvishaai

Vandaag de tweede dag van Mysteryland en de laatste dag van de Uitmarkt en van Stöppelhaene.
Ga er lekker op uit vandaag want als het goed is zal vanmiddag de zon volop schijnen!

Internationale Dag van de Vermisten

De VN noemt deze dag voluit: Internationale dag voor de slachtoffers van gedwongen verdwijningen. En dit dekt meer de lading dan Dag van de Vermisten want als je vermist bent wil dit niet automatisch zeggen dat het een gedwongen vermissing is. Soms kiezen mensen er zelf voor om van de radar te verdwijnen, om wat voor een reden dan ook.

Vandaag herdenken we alle mensen die zijn ontvoerd, die tegen hun wil worden vastgehouden maar ook de mensen die worden vermist door oorlog, conflicten of rampen. Maar vergeet ook niet de mensen die achterblijven en in onzekerheid zitten over het lot van hun geliefde of familielid.
.

Gedwongen verdwijning

Al sinds de Tweede Wereldoorlog komen gedwongen verdwijningen voor. De Duitsers arresteerde heimelijk verzetsstrijders in het bezette Europa en transporteerde ze naar Duitsland, waarna ze spoorloos verdwenen. Dit staat ook bekend als “Nacht und Nebel”.

Wanneer spreek je van een gedwongen verdwijning?

De definitie luidt als volgt: “Van een gedwongen verdwijning is sprake wanneer de autoriteiten iemand zijn of haar vrijheid ontnemen en vervolgens ontkennen deze persoon gevangen te houden of diens verblijfsplaats niet willen vrijgeven. In het internationale recht gelden gedwongen verdwijningen als misdaden tegen de menselijkheid.”
En kunnen ook niet verjaren zolang de persoon in kwestie nog is verdwenen.

Waar?

Over de hele wereld komen en kwamen gedwongen verdwijningen voor; Argentinië, China, Syrië, Pakistan, Tibet, Rusland, Bosnië, Turkije en ga zo maar door. Maar Spanje staat met stip op nummer 1, tijdens de Spaanse burgeroorlog en de periode dat Franco aan de macht was zijn tenminste 110.000 personen verdwenen.

Internationale Dag van de Walvishaai

De walvishaai, is trouwens geen walvis maar een haai, is de grootste vis ter wereld. Hij kan zo tussen de 12 á 14 meter groot zijn en weegt gemiddeld 14.500 kilo.
Net zoals de reuzenbekhaai en de reuzenhaai is de walvishaai een planktoneter en dat maakt hem normaal gesproken niet gevaarlijk voor mensen. Alleen het zwiepen van zijn staart kan ongelukken veroorzaken.

Zwemmen met een walvishaai

Natuurlijk doe je dat met een gids die zich aan de regels houdt die opgesteld zijn door het Wereld Natuur Fonds want de walvishaai heeft niet voor niets de status van “kwetsbaar”.
Pas geleden heeft één van mijn bonuszonen met walvishaaien gezwommen, hij raakte er niet over uitgesproken. Je zwemt altijd op een afstandje zodat je de walvishaaien niet stoort tijdens hun zoektocht naar plankton maar wat een kanjers waren het, zo vertelde hij ons. Ben blij dat hij de kans had en gegrepen heeft want het is een giga belevenis om zo dichtbij de grootste vis ter wereld te zijn.

De foto die boven aan de blog staat heeft mijn bonuszoon gemaakt. Prachtige foto!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.