25 maart – Internationale Dag van de Herdenking van Slachtoffers van Slavernij en de Trans-Atlantische Slavenhandel

Elk jaar is op 25 maart de Internationale Dag van de Herdenking van Slachtoffers van Slavernij en de Trans-Atlantische Slavenhandel. Op deze dag herdenken wij de miljoenen kinderen en volwassenen die de slavernij aan den lijven hebben moeten ondervinden.
De les die wij van deze zwarte periode uit onze geschiedenis kunnen en moeten leren is welke gevaren er schuilen in racisme en vooroordelen.

Het thema van dit jaar is: “Vrouwen en Slavernij”. Een eerbetoon aan de naar schatting 5 miljoen vrouwen die ten prooi vielen aan gedwongen arbeid, discriminatie en seksuele uitbuiting.

De Walk Free Foundation

Deze Australische mensenrechten organisatie heeft een missie, en die missie is om de moderne slavernij in onze generatie te beëindigen. Hoe? Door onder meer de Global Slavery Index te publiceren zodat een ieder van ons wakker wordt geschud en ziet om hoeveel mensen het gaat en waar. De Walk Free Foundation brengt voor het tweede jaar op rij deze cijfers naar buiten over de moderne slavernij.
Wereldwijd gaat het om 167 landen waar 35,8 miljoen mannen, vrouwen en kinderen gevangen zitten in de moderne slavernij. Met “moderne slavernij” bedoelt de Walk Free Foundation; slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting.

De Global Slavery Index

De Global Slavery Index geeft een indicatie over het aantal mensen, per land, dat vandaag de dag gevangen zit in de moderne slavernij. Dit jaar zijn er vijf nieuwkomers in de lijst terug te vinden: Taiwan, Zuid-Soedan, Noord-Korea, Kosovo en Cyprus.

Welk land staat op één als het gaat om het meeste aantal mensen in de moderne slavernij?

  1. India – 14.29 miljoen
  2. China – 3.24 miljoen
  3. Pakistan – 2.06 miljoen
  4. Oezbekistan – 1.2 miljoen ( nieuw in de top 5 )
  5. Rusland – 1.05 miljoen

Ranglijst van landen gebaseerd op het percentage van de bevolking in de moderne slavernij.

  1. Mauritanië – 4%
  2. Oezbekistan – 3,97%
  3. Haïti – 2,3%
  4. Qatar – 1,36%
  5. India – 1,14%

Als je bovenstaande cijfers op je laat inwerken is het haast onwerkelijk dat anno 2015 zoveel miljoenen mensen worden uitgebuit en misbruikt, en dat waar wij bij staan.

Ik kan het in ieder geval niet bevatten!

Deel dit bericht