24 maart – Wereld Stop Tuberculose Dag


 
Op 24 maart 1882 werd door Robert Koch de tuberculose-bacterie ontdekt. Daarom is deze datum gekozen om wereldwijd stil te staan bij de ziekte tuberculose.
Tuberculose, tbc, is een bacteriële infectieziekte die het vaakst ontstekingen veroorzaakt in de longen maar ook alle andere organen kunnen door de tuberculose-bacterie worden aangetast.
In het Westen veroorzaakt deze bacterie voor 60% van de gevallen longtuberculose. Daarentegen veroorzaakt dezelfde bacterie in de Aziatische landen meer tuberculose in andere organen, zoals lymfekliertuberculose. Hersenvliesontsteking, de medische benaming daarvan is tuberculeuze meningitis, is de meest levensbedreigende vorm.

Campagne “Wereld Stop Tuberculose Dag”

De Nederlandse campagne wordt georganiseerd door de KNCV Tuberculosefonds en de GGD’en. Samen, en met een aantal bekende Nederlanders zoals Peter Faber, André Kuipers en tante Es ( Jörgen Raymann ) roepen zij iedereen op om te kappen met doen alsof tuberculose niet meer bestaat of niet meer gevaarlijk is.

De missie is om tuberculose de wereld uit te krijgen door ontwikkeling en invoering van effectieve, efficiënte en duurzame tbc-bestrijdingsstrategieën.

Wist je dat?

– in 2014 823 Nederlanders tuberculose hebben gekregen?

– jaarlijks 360.000 Europeanen de ziekte tbc krijgen?

– in 2013 38.000 Europeanen zijn gestorven aan tuberculose?

– tbc oorspronkelijk een ziekte was die veel voorkwam bij koeien?

– tuberculose wereldwijd infectieziekte nummer 2 is?

– ieder jaar 1,5 miljoen mensen overlijden aan tbc

Wanneer was het eerste geval van tuberculose?

Lange tijd gingen wetenschappers er van uit dat tbc pas een paar duizend jaar oud was maar in 2004 is een schedel opgegraven die toebehoorde aan een 500.000 jaar oude Homo Erectus (voorloper van de Homo Sapiens). Deze schedel vertoonde sporen die wezen op een hersenvliesontsteking als gevolg van een specifiek soort tbc.
Bij een opgraving in Zuid-Hongarije hebben archeologen de bacterie die tbc veroorzaakt gevonden in 7.000 jaar oude skeletten maar er zijn ook bij duizenden jaren oude mummies uit Egypte en Peru bewijzen gevonden van tuberculose.

Zo zie je dat door de eeuwen heen tbc slachtoffers heeft gemaakt en helaas maakt tbc vandaag de dag nog steeds wereldwijd slachtoffers.

Wil je meer weten over de campagne op “Wereld Stop Tuberculose Dag” dan verwijs ik je graag naar de website van tuberculose.nl.
 

Deel dit bericht