26 maart – Week van de Psychiatrie 2015


 
Wat in 1974 begon met de Dag van de Psychiatrie is uitgegroeid tot de Week van de Psychiatrie.
Dit jaar is de week van 23 tot en met 29 maart.

Thema van Week van de Psychiatrie

De Week van de Psychiatrie 2015 heeft als thema ‘De psychiatrie op de schop..?!’ Met als ondertitel: ‘Van pillen en isoleren, naar herstel en participeren.’
Er is voor dit thema gekozen omdat er veel signalen van cliënten en medewerkers in de psychiatrie worden ontvangen dat het “psychiatrisch systeem” dringend aan vernieuwing toe is. Geen kleine veranderingen of aanpassingen van de huidige situatie zijn nodig maar echt vernieuwende initiatieven.
In de ondertitel wordt goed aangegeven dat men meer gericht moet zijn op het herstel van de cliënt en de samenwerking met de cliënt. En dat kun je bereiken door naar cliënten te luisteren en in te spelen op de daadwerkelijk behoefte van de cliënt.
Uiteindelijke doel moet zijn dat de cliënt zélf de regie heeft over zijn leven met daarbij inbegrepen zorg en herstelondersteuning op maat.

Diverse activiteiten tijdens de Week van de Psychiatrie.

De hele week worden er activiteiten georganiseerd, van een online bijeenkomst tot een expositie toe.
In Wierden wordt bijvoorbeeld vandaag door de WMO cliëntenraad een themabijeenkomst georganiseerd waarin een leven met autisme centraal staat.

Anita wordt opgenomen

Afgelopen maandag was de laatste aflevering van de zesdelige reality serie “Anita wordt opgenomen”. In deze serie laat Anita Witzier ons zien hoe het dagelijks leven van patiënten in een psychiatrische kliniek er uit ziet. Daarvoor heeft zij zich voor een aantal weken laten opnemen in De Meregaard in Almere en de Rembrandthof in Hilversum.
Het merendeel van de serie heb ik gezien en ik moet zeggen dat ik het soms best aangrijpend vond. Het laat eveneens duidelijk zien dat het in principe iedereen kan overkomen. En dat is soms best eng als je daar aan denkt.
Deze serie heeft niet alleen indruk op mij gemaakt als ik naar de kijkcijfers kijk, gemiddeld keken ruim 1.235.00 mensen er naar en dan heb ik niet de cijfers meegerekend van het aantal mensen die hebben gekeken via uitzending gemist en on demand.

Een prachtig integer programma, mijn complimenten! En ik ben het eens met de conclusie van Anita Witzier: “Mensen in de psychiatrie zijn niet gek, maar ziek”.
 

Deel dit bericht