15 augustus – Herdenking capitulatie van Japan|Maria Tenhemelopneming

Voor de Katholieke Kerk is het hoogfeest Maria Tenhemelopneming het belangrijkste Mariafeest.
Op deze dag wordt herdacht dat Maria na haar dood met ziel én lichaam door God in de hemel werd opgenomen. In Nederland is het geen officiële feestdag dit in tegenstelling tot onder andere België, Duitsland , Luxemburg en Zwitserland. In de Orthodoxe Kerk wordt Maria Tenhemelopneming de Ontslapenis van de Moeder Gods genoemd.

15 augustus – Herdenking capitulatie van Japan

Vandaag wordt bij het Indisch Monument in Den Haag de capitulatie van Japan officieel herdacht.
Zijne Majesteit de Koning en minister-president Rutte zullen bij de herdenking aanwezig zijn.
De NOS zal op NPO1 van 12.10 tot 13.45 uur de herdenking live uitzenden.
Kleine voetnoot; de onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend door generaal Douglas MacArthur namens de geallieerden en door keizer Hirohito namens Japan. Daarom wordt op 2 september in Amerika ‘Victory over Japan Day’ gevierd en niet vandaag.

Hoe raakte Nederland betrokken

Op de dag dat Japan Pearl Harbor (7 december 1941) aanviel verklaarde Japan de oorlog aan de Verenigde Staten en Groot-Brittanië. Aangezien Nederland bondgenoot was van de Verenigde Staten en Groot-Brittanië werd slechts één dag na de aanval op Pearl Harbor door Nederland, met al haar overzeese gebieden, de oorlog aan Japan verklaard. Hierdoor maar ook door de expansiedrift van Japan raakte Nederland betrokken bij de oorlog in de Pacific.

Jappenkampen

Op 10 januari 1942 viel het Japanse leger Nederlands-Indië binnen; op 9 maart van datzelfde jaar gaven de Nederlanders zich over. De Nederlandse soldaten werden gevangen gezet in werkkampen. Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten werden in zogenaamde jappenkampen gezet.
Vele meisjes en vrouwen werden vanuit die kampen naar zogenaamde “comfort houses” gebracht waar zij gedwongen werken om sex te hebben met Japanse militairen. Maar niet alleen in “comfort houses” gebeurde dat, ook ín de kampen. Dit is dus dwangprostitutie; de Japanners gebruikte de term “troostmeisjes” voor deze vrouwen en meisjes.
Veel mannen ( militairen, dienstplichtigen, romoesja’s en fysiek ‘sterke’ burgers) werden tewerkgesteld als dwangarbeiders, voor de aanleg Birmaspoorweg maar ook aan de Pakanbaroe-spoorweg op Midden-Sumatra en het aanleggen van vliegvelden.

‘Victory over Japan Day’

Op de dag dat bekend werd dat Japan capituleerde ging men wereldwijd de straat op om de ‘Victory over Japan Day’ te vieren. Helaas betekende de overgave van Japan niet meteen dat
er een einde was gekomen aan het leed. Veel krijgsgevangenen kwamen alsnog om het leven en voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen kwam er nog geen eind aan hun gevangenschap. Twee dagen na V-J Day riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Vanwege deze instabiele periode wordt gezegd dat veel Nederlanders voor hun eigen veiligheid in de kampen bleven die in eerste instantie ook nog bewaakt werden door Japanners.

Hang vandaag de vlag uit en herdenk alle slachtoffers die gevallen zijn tijdens de Japanse bezetting; militairen, krijgsgevangenen, mannen, vrouwen en kinderen in en buiten de kampen en de vele slachtoffers onder de Indonesische bevolking.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.