9 september – Dag van de Geboorte | Nationale Ziekendag | Amsterdam City Swim | Week van het Schrijven | Wereld FASD dag | Wonderful Weirdos Day | Internationale Draai-een-steen-om Dag

Dag van de Geboorte

Op Dag van de Geboorte vieren we dat de meeste kinderen gezond worden geboren én staan we er tegelijkertijd bij stil dat dat niet voor alle baby’s geldt. Van de gemiddeld 500 kinderen die per dag in Nederland worden geboren overlijden vier baby’s als gevolg van groeivertraging, vroeggeboorte (5%), aangeboren afwijking of te laag geboortegewicht of een combinatie van  dezen. Een deel er van redden het wel maar blijven gehandicapt of chronisch ziek. Helaas krijgen elke dag 48 ouders te maken krijgen met een niet gezond geboren kindje.

Op Dag van de Geboorte wordt er in verloskunde praktijken en op verloskundige afdelingen aandacht gevraagd voor Fonds Gezond Geboren. Zij hopen meer donaties te generen voor meer wetenschappelijk onderzoek naar sterfte en ziekte van baby’s rondom de geboorte. Zwangeren die dit weekend bevallen krijgen een babymutsje met het logo Fonds Gezond Geboren.

Nationale Ziekendag

Op de tweede zondag in september organiseert De Zonnebloem de Nationale Ziekendag. Wat is eigenlijk het doel van deze dag? Zoals je wellicht wel of niet uit eerste hand weet kan het wereldje van een chronisch zieke of gehandicapte soms klein zijn maar dat houdt niet per definitie in dat allen zielige eenzame mensen zijn. Precies zoals “normale” mensen vinden ook zij het leuk als iemand op de koffie komt, een praatje met ze maakt of dat er samen iets ondernomen wordt.

City Swim AFGELAST! MS Motion sponsloop GAAT DOOR

Vanwege slechte kwaliteit van het zwemwater is de Amsterdam City Swim AFGELAST. De MS Motion sponsorloop gaat WEL DOOR! Je kunt je vandaag nog inschrijven voor 5 km hardlopen,  10 km hardlopen,  halve marathon, 5 km wandelen, 10 km wandelen of 20 km wandelen.

Net zoals bij de chronische ziekte MS is er nog steeds veel geld nodig voor onderzoek naar de ziekte ALS, en is geld nodig om de kwaliteit van leven voor ALS-patiënten te verbeteren. De cheque wordt vandaag wel overhandigd.

Week van het Schrijven

Sinds 2007 is de Week van het Schrijven in Nederland en in Vlaanderen dé opening van het schrijfjaar. In het hele land kun je een kijkje nemen in de schrijfscholen en cursusinstituten, ook worden er lezingen en festivals georganiseerd. De Week wordt op zondag 16 september afgesloten met de Schrijven Magazine Schrijfdag in Theater De Omval in Diemen. Een dag met inspirerende schrijfworkshops en lezingen over schrijven. Verder kun jij jouw verhaalidee pitchen bij redacteuren van uitgeverijen, en maak je kans op een schrijfweekend.

Nog 3 andere dagen op de internationale “dag van” kalender :

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.