9 juni – Dag van het Romeins Aardewerk | Avond van het Spannende Boek | Nationale Moetenvrije Dag | Wereld Accreditatiedag | Donald Duck Dag | Internationale Archievendag

21e Dag van het Romeins Aardewerk

Aan de Radboud Universiteit in Nijmegen vindt de 21e editie van de Dag van het Romeinse Aardewerk plaats. Deze dag wordt georganiseerd door de afdeling Provinciaal-Romeinse Archeologie van de Universiteit. Wist je trouwens dat in Nijmegen (Ulpia Noviomagus Batavorum) ooit de belangrijkste Romeinse legerplaats lag en dat het de grootste (en oudste) stad van Nederland is? Ik dwaal af, het programma van Dag van het Romeinse Aardewerk laat een gemeleerd gezelschap aan sprekers zien. Het is een waar feestje voor allen die geïnteresseerd zijn in lezingen over bijvoorbeeld Romeins aardewerk, Romeinse dolken en dolkschedes of bronzen en terracotta beeldjes.

Avond van het Spannende Boek

Aan de vooravond van de Spannende Boeken Weken (9 t/m 25 juni) vindt tijdens de Avond van het Spannende Boek de uitreiking van de Gouden Strop (prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek) en de Schaduwprijs (de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut) plaats. Wordt een spannende avond!

Nationale Moetenvrije Dag

Kun jij een dagje zonder het woord “moet(en)”? Als je er op let dan gebruiken we vaak het woord “moeten”, soms nog eens niet bewust. Door moeten weg te laten of het te vervangen door andere woorden zoals willen, kiezen of doen, kom je een stuk minder dwingend over naar anderen en naar jezelf. Vergis je niet, tis gemakkelijker gezegd dan gedaan. Tijd voor verandering dus. Laten we er een traditie van maken om jaarlijks op de tweede vrijdag van juni de Nationale Moetenvrije Dag te organiseren. En denk er aan: niks moet, alles kan!

Wereld Accreditatiedag

Wereld Accreditatiedag is een wereldwijd initiatief van het International Accreditation Forum (IAF) en de International Laboratory Accreditation Cooperation (ILAC). Een dag om eens stil te staan bij het belang van accreditatie van conformiteitsbeoordelende instellingen.

Wat betekent “accreditaite”? Accrediteren betekent letterlijk: vertrouwen geven. Je moet er blindelings op kunnen vertrouwen dat de kwaliteit van producten en diensten in orde is. Dit jaar staat de bouw en wat accreditatie in deze sector kan betekenen, centraal. Het motto is “Delivering confidence in construction and the built environment”

Donald Duck Dag in Amerika

Op 25 oktober wordt in Nederland Donald Duck Dag gevierd maar in Amerika vieren ze de dag vandaag. Waarom dat verschil? Op 25 oktober 1952 viel de eerste Donald Duck, toen als bijlage van het weekblad Margriet, op de Nederlandse deurmatten. Echter op 9 juni 1934 was Donald Duck voor de eerste keer te zien in De Disneyfilm “The Wise Little Hen” en daarom wordt die datum als ijkpunt aangehouden in Amerika.

Internationale Archievendag # IAD17

Archievendag wil al sinds de eerste viering in 2008 meer publieke aandacht voor het belang van archieven. Archieven kun je beschouwen als het “nationaal geheugen” van landen en samenlevingen, ze zitten boordevol onvervangbare informatie uit het verleden. Archieven bevatten niet alleen papieren documenten, je kunt er digitale bestanden, foto’s, films, geluidsopnames, en nog veel meer in terug vinden.

Het thema van de ICA/ALA Conference 2017, is het thema van Internationale Archievendag: “Archief, Burgerschap en Interculturaliteit”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.