8 september – Dag van de Gelijke Beloning | Dag van de Rechtspraak | Internationale Alfabetiseringdag | Internationale Dag van de Fysiotherapie

Dag van de Gelijke Beloning

Wanneer is het nu precies “dag van de gelijke beloning”? Is het een nationale of internationale dag? In ieder geval was België het eerste Europese land dat een dag voor gelijke beloning organiseerde, dat was in 2005. In Nederland werd op 24 oktober 2006 de eerste Dag van de Gelijke Beloning georganiseerd, heeft slechts 5 jaar stand gehouden trouwens.

Waarom zoveel websites melden dat het vandaag de Dag van de Gelijke Beloning is, is me niet helemaal duidelijk geworden.

Wanneer is de Dag van de Gelijke Beloning?

De datum van de Equal Pay Day wordt berekend op basis van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het percentage van de loonkloof wordt vertaald in aantal dagen. Aangezien in elk land de loonkloof anders is varieert de datum per land.
In 2011 besloot de Europese Commissie om een Europese dag voor gelijke beloning te organiseren: the European Equal Pay Day (EPD). Deze Europese dag laat zien hoe hoog (of laag) de loonkloof in Europa is. Dus hoe eerder in het jaar hoe beter het met de gelijke beloning Europees gezien gaat. In 2015 besloot de Europese Commissie de Europese Equal Pay Day in het najaar te houden, vorig jaar was dat op 2 november 2015. Conclusie: in vergelijking met mannen werken vrouwen bijna twee maanden voor Jan Doedel. Is dat eerlijk? Dacht het niet!

Dag van de Rechtspraak

Voor de beroepsgroep is het vandaag “Dag van de Rechtspraak”, een dag die bol staat van de workshops, discussies en lezingen. Benieuwd naar het programma van deze dag? Als je hier klikt kom je op het programma uit.

Internationale Alfabetiseringdag

Vijftig jaar geleden riep UNESCO 8 september uit tot Wereldalfabetiseringsdag (International Literacy Day), een dag om mensen bewust te maken van de omvang en de gevolgen van laaggeletterdheid. De blog van gisteren, 7 september, gaat bijna geheel over analfabetisme.

In Nederland worden op die dag de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt door prinses Laurentien.

Internationale Dag van de Fysiotherapie

Deze dag geeft fysiotherapeuten uit de hele wereld de kans om mensen uit te leggen dat fysiotherapie meer behelst dan alleen maar patiënten behandelen met bijvoorbeeld nek- en rugklachten of met sportblessures. Fysiotherapie speelt een grote rol bij het gezond, mobiel en onafhankelijk houden/maken van mensen.

Het overkoepelende thema voor elke Internationale Dag van de Fysiotherapie is Movement for Health. Het thema van dit jaar “jaren langer leven”, doelt op de belangrijke rol die fysiotherapeuten spelen bij het gezond, fit, mobiel en onafhankelijk ouder worden.

Dag van de Fysiotherapeut

In Nederland hebben we sinds kort op 4 november de Dag van de Fysiotherapeut, een dag bedoeld voor de zzp’er fysiotherapeut of in loondienst werkende peut of student fysiotherapie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.