7 september – Meedoendag | Week van de Alfabetisering | Paralympics Rio

Meedoendag

De Meedoendag is een soort sportdag voor 1.000 slachtoffers van huiselijk geweld, tienermoeders, dak- en thuislozen en zwerfjongerenn en wordt georganiseerd door Federatie Opvang. Naast sportactiviteiten worden er ook creatieve en muzikale activiteiten voor de deelnemers georganiseerd. De Meedoendag slaat niet alleen maar op meedoen aan deze dag, de belangrijkste boodschap is aandacht vragen voor het belang van meedoen (participeren) aan de maatschappij.

Week van de Alfabetisering

Morgen is het Wereld Alfabetiseringsdag en in de week rond deze dag is de Week van de Alfabetisering. Een week waarin duizenden activiteiten door heel Nederland worden georganiseerd. In de Week van de Alfabetisering worden ook de Nationale Alfabetiseringsprijzen uitgereikt.

Wist je dat in Nederland ongeveer 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen functioneel analfabeten in de leeftijd van vijftien tot en met 65 jaar zijn? Dat komt neer op één op de negen Nederlanders. En nee, dat zijn niet alleen allochtonen want 65% van de 1,3 miljoen laaggeletterden is autochtoon. De groep die de meeste moeite heeft met lezen en schrijven zijn de mensen tussen de 55 en 65 jaar, in die groep is 1 op de 5 laaggeletterd.

Wat is het verschil tussen analfabetisme en laaggeletterdheid?

Analfabetisme is niet kunnen lezen en schrijven/rekenen. Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme is veel moeite hebben met lezen en schrijven ( rekenen ), zoveel moeite dat men onvoldoende kan functioneren in het dagelijks leven. Iemand kan dan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen.

De smoezen top 7

Weet je wat veel moed vergt? Er voor uitkomen dat je niet of nauwelijks kunt lezen en/of schrijven. Waarom zou je ook? Het gaat al jaren goed denk je dan. En als je zegt dat je analfabeet of laaggeletterd bent hoe zullen de mensen dan over je denken? Dat je dom bent? Of erger, achterlijk? Integendeel zou ik zeggen, als al jarenlang je omgeving niet in de gaten heeft dat je niet goed Nederlands kan lezen of schrijven dan ben je in mijn ogen een genie!

Herken je dit?

  • Sorry, ik ben mijn bril vergeten
  • Die formulieren vul ik thuis wel in
  • Ik schrijf zo onleesbaar, doe jij dat maar voor me
  • Dat werkbriefje krijg je straks wel van me
  • Die bijsluiters zijn allemaal zo ingewikkeld

Als jij iemand kent die steeds gebruik maakt van dit soort smoezen probeer dan eens om in gesprek te komen en maak het onderwerp bespreekbaar. Daar is het deze week toch juist een prima gelegenheid voor, ja toch?

Paralympics Rio van 7 t/m 18 september

Om 22.30 (Nederlandse tijd) begint openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Je kunt TeamNL de hele Spelen volgen op TeamNL.org.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.