foto ondersteunt cf dag

8 september – CF Dag | Kinesitherapie Dag / Dag van de Fysiotherapie | Dag van Solidariteit van Journalisten | Dag van de Geletterdheid | Week van de Geletterdheid |Dag van de Praktijkmanager

Wereld CF Dag

Wereld Cystic Fibrosis Dag vraagt aandacht voor de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis. Deze naam zegt je misschien niet veel maar ik wed dat je weleens van taaislijmziekte hebt gehoord. Taaislijmziekte is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte. Maar wat doet het dan? Overal in ons lichaam zitten kliertjes die vocht (slijm) afscheiden. Als je CF hebt dan is het slijm door het hele lichaam heen te taai. Hierdoor werken diverse organen zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed.

Met als gevolg dat stofdeeltjes en bacteriën die we inademen, via het slijm in de neus of in de longen niet naar buiten kan worden afgevoerd. De meeste mensen denken dat dit slijm zich alleen in de longen bevindt, maar het zit in je hele lichaam. Bij de meeste worden hierdoor vooral de spijsvertering en longen aangetast. Maar vergis je niet, álle organen functioneren slechter door Cystic Fibrosis .

1e editie DUTCH CF RUN!

De DUTCH CF RUN is een sponsorloop in de vorm van een estafette. De estafette run gaat langs de CF centra in Nederland. Het run gaat van Utrecht naar Den Haag en de finish ligt in Rotterdam. Al het opgehaalde sponsorgeld gaat naar de Stichting TAAI. Zij hopen met dit geld een medicijn te vinden om de ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis de wereld uit te helpen.

Kinesitherapie Dag / Dag van de Fysiotherapie

World Physical Therapy Day (PT Day) heet in Nederland Internationale Dag van de Fysiotherapeut en in België wordt deze dag als Wereld Kinesitherapie Dag in de agenda genoteerd. Is er een verschil tussen kinesitherapie en fysiotherapie? Het antwoord op die vraag is nee. De invulling van het beroep is nagenoeg hetzelfde, het verschil zit hem in de Vlaamse versus Nederlandse standaardtaal.

Kinesitherapie Dag / Dag van de Fysiotherapie is een dag die fysiotherapeuten (kinesisten) de kans biedt om mensen uit te leggen dat fysiotherapie meer behelst dan alleen maar patiënten behandelen met bijvoorbeeld nek- en rugklachten of met sportblessures. Fysiotherapie speelt een grote rol bij het gezond, mobiel en onafhankelijk houden/maken van mensen. In Nederland houden we op 14 november de Dag van de Fysiotherapeut, een dag bedoeld voor de zzp’er fysiotherapeut of in loondienst werkende peut of student fysiotherapie.

Revalidatie covid-19-patiënten

Het thema van dit jaar richt zich op revalidatie van covid-19-patiënten. We zitten nog middenin de corona-pandemie en elke dag worden er nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig herstelt het merendeel van de mensen, maar de restgevolgen van deze ziekte zijn heftig.

Lichamelijke klachten zijn onder andere: minder spierkracht, vermoeidheid, kortademigheid, pijn, stijfheid van de gewrichten, gewichtsverlies, haaruitval, problemen met slikken. Grootste probleem is een gebrek aan spierkracht in armen en benen (spierzwakte). De fysiotherapeuten (kinesisten) zij degene die deze kwetsbare mensen kan helpen hun onafhankelijkheid terug te geven en verbetering in de kwaliteit van leven.

Internationale Dag van Solidariteit van Journalisten

De Internationale Dag van de Solidariteit van Journalisten is opgericht ter nagedachtenis aan Julius Fučík. Een journalist, criticus, schrijver, actief lid van de Tsjechische Communistische Partij en lid van het anti-nazi-verzet. Hij werd op 8 september 1943 door de nazi’s vermoord. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij het boek Notes from the Gallows geschreven.

Notes from the Gallows

Fučík werd in de Pankrác-gevangenis in Praag vastgehouden, ondervraagd en gemarteld. Hier begon hij met het schrijven van zijn boek Notes from the Gallows. Logischerwijs had hij geen papier ter beschikking dus, creatief als hij was, schreef hij zijn aantekeningen op vloeitjes. Zijn aantekeningen werden door twee gevangenisbewakers naar buiten gesmokkeld. Het boek beschrijft de belevenissen van zijn gevangenschap maar ook zijn hoop op een betere, communistische toekomst. De aantekeningen zijn in vele talen over de hele wereld vertaald.

Onderstaande “dag en week van” mogen we niet vergeten:

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht