afbeelding versterkt dag van de geboorte

9 september – Nationale Dag van de Geboorte | Dag om Onderwijs te Beschermen Tegen Aanvallen | Foetaal Alcohol Syndroom Dag | Wonderful Weirdos Day | Teddyberen Dag

Nationale Dag van de Geboorte

Sinds 2015 worden op Dag van de Geboorte kersverse ouders in diverse ziekenhuizen en via verloskundigen gefeliciteerd namens het Fonds Gezond Geboren (FGG). Waarom Dag van de Geboorte? Op Dag van de Geboorte wordt gevierd dat de meeste kinderen gezond worden geboren maar er zijn ook baby’s die niet gezond op de wereld komen. Daar staan we ook bij stil vandaag.

In Nederland worden gemiddeld per dag ongeveer 460 kinderen geboren (cijfers 2018). Per dag overlijden 3 baby’s voor, tijdens of kort na de geboorte door groeivertraging, vroeggeboorte, aangeboren afwijking of te laag geboortegewicht of een combinatie van dezen. Vroeggeboorte is de grootste oorzaak van babysterfte in Nederland. Vroeggeboorte kost dagelijks 2 dodelijke slachtoffers en 10 baby’s per dag blijven gehandicapt of chronisch ziek.

Fonds Gezond Geboren

Fonds Gezond Geboren organiseert op Dag van de Geboorte verschillende activiteiten om hun doel van deze dag te bereiken. Het doel is om zo veel mogelijk baby’s gezond ter wereld te laten komen. Hoe willen ze dat bereiken? Door wetenschappelijk onderzoek op het gebied van preventie en behandeling van vroeggeboorte als grootste veroorzaker van perinatale sterfte en neonatale problematiek. En je raadt het al, daar is geld voor nodig. Fonds Gezond Geboren zoekt met de campagne Strong Babies nieuwe donateurs en sponsoren.

Internationale Dag om Onderwijs te Beschermen Tegen Aanvallen

Dit jaar wordt voor de eerste keer de Internationale Dag om Onderwijs te Beschermen Tegen Aanvallen (International Day to Protect Education from Attack). Een dag op initiatief van de Verenigde Naties. Zij willen met deze dag een duidelijke boodschap de wereld in sturen. De titel dekt aardig de lading, maar zal het toch proberen te omschrijven. Waar gaat de dag nu precies over? Het gaat over de meer dan 75 miljoen 3- tot 18-jarigen kinderen, hun recht op onderwijs en de onderwijzers. Scholen moeten ten alle tijden een plek zijn waar kinderen en onderwijzers zich veilig voelen. Helaas zijn er tientallen landen waar kinderen geen (of beperkte) toegang hebben tot onderwijs, oorzaak? Gewapenden conflicten.

Elk kind heeft recht op onderwijs

Helaas kan dat recht in conflictgebieden niet worden gewaarborgd. En juist in die gebieden kan onderwijs levens redden. Als er geen school is zijn kinderen een gemakkelijk prooi voor (seksuele) uitbuiting en rekrutering door strijdkrachten en groepen. De school moet een veilige ruimte bieden waar kinderen kunnen worden beschermd tegen deze bedreigingen. Buiten dat biedt onderwijs voor de kinderen een kans op een beter leven.

Onderstaande dagen staan vandaag ook genoteerd in de agenda:

Deel dit bericht