8 oktober – Dag van de Eigen Zaak | Alkmaar Ontzet | Wereld Octopusdag

Dag van de Eigen Zaak

In 2016 besloot de organisatie METRO, waartoe ook Makro Nederland behoort, de Dag van de Eigen Zaak (Own Business Day) te organiseren. De gedachte achter Dag van de Eigen Zaak is om wereldwijd de zelfstandige ondernemers in het zonnetje te zetten en hun te steunen in het opzetten van ludieke acties. Deze dag is niet alleen bedoeld voor ondernemers die onder de vleugels vallen van METRO, alle ondernemers worden uitgenodigd om actief deel te nemen. Wil je weten welke ondernemers vandaag deelnemen, klik dan hier.

Alkmaar Ontzet

De stad Alkmaar sloeg in het najaar van 1573 succesvol een aanval van de Spanjaarden af. Het was voor het eerst tijdens de Tachtigjarige Oorlog dat een Nederlandse stad een Spaanse belegering wist te doorstaan. De laatste Spanjaarden vertrokken op 8 oktober 1573 en daarom wordt op die dag in Alkmaar nog altijd stilgestaan bij het ontzet. Wil je weten wat er te doen is in Alkmaar, klik hier.

Wereld Octopusdag

Zoals de naam al suggereert staat vandaag de octopus in de spotlights. Misschien weet je al dat de octopus familie is van de inktvissen maar weet je ook dat de octopus de meest intelligente van de ongewervelde dieren is? Dat de octopus de beschikking heeft over vijfhonderd miljoen neuronen? En dat ze van kleur kunnen veranderen? Dat de octopus niet 1, niet 2 maar 3 harten heeft? Kortom: de octopus is een fascinerend dier!

Wel een puntje van aandacht: de octopus heeft armen en géén tentakels. En iedere octopus (115 soorten) is een inktvis (780 soorten) maar niet iedere inktvis ook een octopus. Hoe kun je ze uit elkaar houden? Octopussen hebben 8 armen en inktvissen hebben 8 armen en 2 tentakels.

Vrouw “gepenetreerd” door inktvis

Je komt op het grote almachtige internet trouwens de meest aparte verhalen tegen over octopussen. Ze kunnen jampotten opendraaien, gaan ’s nachts aan de wandel voor een snack en houd je vast: een vrouw werd in mond “gepenetreerd” door een inktvis. Klik hier voor het hele verhaal.

International Cephalopod Awareness Days

Elk jaar zijn er van 8 tot en met 12 oktober de International Cephalopod Awareness Days; speciale dagen om ons iets te leren over de wereld van de weekdieren. Deze weekdieren kom je deze week tegen. Op:

  • 8 oktober – Octopus Day → een dag voor alle achtarmige soorten
  • 9 oktober – Nautilus Night → alle aandacht voor de nautilus
  • 10 oktober – Squid Day – Cuttlefish Day – Squittleday → voor alle tienarmige soorten
  • 11 oktober – Kraken Day → voor alle mythische al dan niet bestaande weekdieren
  • 12 oktober – Fossil Day → voor alle memorabele sukkels die zijn uitgestorven
Deel dit bericht