8 mei – 1e halve finale Eurovisie Songfestival | V-dag | Wereld Eierstokkankerdag | Europese Dag van de Beroerte | Internationale Dag van het Rode Kruis | Wereld Thalassemie Dag

1e halve finale Eurovisie Songfestival

Vanavond is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival en op 10 mei zal de tweede halve finale zijn met daarin onze vertegenwoordiger Waylon. Hij is als achtste aan de beurt met het nummer Outlaw in ‘Em. Mocht hij zich bij de eerste tien plaatsen dan mag hij aankomende zaterdag meedoen aan de finale. Ik geloof dat het nog een hele kluif gaat worden, de bookmakers plaatsen Waylon op een 23ste plaats in een deelnemersveld van 43. Tis maar goed dat Waylon barst van het zelfvertrouwen, of is hij misschien alle realiteitszin verloren? Afijn, we zullen het donderdag zien.

V-dag: Viering van de Duitse capitulatie

Op 8 mei 1945 capituleerde Duitsland na zes lange bloederige oorlogsjaren, die miljoenen mensen het leven kostten. V-dag staat ook bekend als Fête de la Victoire of Victory in Europe Day, afgekort VE-day. In de voormalige Oostbloklanden heet deze dag trouwens Dag van de Overwinning en wordt door het lokale tijdsverschil op 9 mei gevierd.

Herdenking en Verzoening voor Degenen die hun Leven verloren tijdens WOII

In 2004 heeft de Algemene Vergadering van de VN 8 en 9 mei uitgeroepen tot een dag waarop “een moment van herdenking en verzoening voor hen die hun leven verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog” gepast is. Natuurlijk weet de VN dat de lidstaten hun eigen herdenkingsdagen hebben maar desondanks dat nodigt de VN alle lidstaten uit om jaarlijks op één of beide dagen op passende wijze hulde te brengen aan álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Wereld Eierstokkankerdag

Op initiatief van World Ovarian Cancer Coalition vond de eerste Wereld Eierstokkankerdag plaats in 2013. Waarom is deze werelddag voor eierstokkanker zo belangrijk? Elke vrouw loopt het risico op het ontwikkelen van eierstokkanker, de meest fatale vorm van (gynaecologische) kanker. Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de vrouwen is erfelijkheid de oorzaak. Er zijn ook andere ziektes bekend die een erfelijke vorm van eierstokkanker (kunnen) veroorzaken. De meest voorkomende zijn:

  • erfelijke borst-en eierstokkanker (in de familie komt ook borstkanker voor)
  • het Lynch syndroom (voorheen HNPCC) (in de familie komt ook darmkanker voor)

Het verradelijke is dat je bij eierstokkanker geen duidelijke klachten hebt, daarom wordt het vaak pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Bekende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, een dikke buik, misselijkheid en pijn in de buik. Door aan World Ovarian Cancer Day (WOCD) aandacht te schenken kan jij er voor zorgen dat er meer mensen in je omgeving zich bewust worden van de gevaren van eierstokkanker en hopelijk alert worden op de symptomen! Jouw stem maakt het verschil!

Waar staan we vandaag nog meer bij stil?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.