7 mei – Wereld Aidswezen Dag | Fairtrade Week

Wereld Aidswezen Dag

De eerste World AIDS Orphans’ Day (WAOD) werd in 2002 op initiatief van Albina du Boisrouvray (oprichtster van de organisatie FXB) gehouden om aandacht te vragen voor het lot van de ongeveer 16,5 miljoen aidswezen en om de overledenen te herdenken. Meer dan 80 % van deze kinderen (13,8 miljoen) woont in Afrika ten zuiden van de Sahara. Aidswezen zijn wezen die door het overlijden van hun ouders a. an aids of aids-gerelateerde ziekten ouderloos achterblijven.

Als de grootmoeders en/of tantes in staat zijn om de kinderen in huis te nemen doen ze dat. Als er geen familie in de buurt is vangen grootmoedige mama’s uit de wijk de aidswezen op. Als er geen Afrikaanse mama in de buurt is dan blijft er alleen de straat over met alle gevolgen van dien.

Er zijn vele projecten, vaak ook via de kerk, die je financiële steun goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een weeshuis te bouwen of een vakschool. Geef de aidswezen een kans om te overleven en een toekomst voor zichzelf op te bouwen.

Fairtrade Week 5 tot en met 13 mei

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Eergisteren is de voorjaarseditie van de Fairtrade Week begonnen en in het najaar vindt dan logischerwijs de najaarseditie plaats, dat zal van 27 oktober tot en met 4 november zijn. Op zaterdag 12 mei wordt World Fair Trade Day, de internationale dag van de eerlijke handel, gevierd.

Gedurende de landelijke campagneweken kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet er toe lijden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Internationale thema 2018: #stand4fairness

Door stijgende temperaturen, alles verwoestende stormen en bakken vol met regen zien miljoenen boeren hun oogsten afnemen of mislukken en daarmee meteen hun bron van inkomsten reduceren. Door voor Fairtrade producten te kiezen en om door openlijk je steun aan eerlijke handel uit te spreken help jij de boeren. Gelukkig kiezen al steeds meer Nederlandse huishoudens voor Fairtrade gecertificeerde producten. Met name (seizoen)chocolade is enorm in trek.

Om de Fairtrade (koffie)boeren te steunen wordt er internationale de: Stand 4 Fairness Challenge georganiseerd. Meedoen is simpel:

  • maak een foto of video van jezelf en/of je vrienden waarin je het nummer “4” uitbeeldt
  • hoe je dat doet mag je zelf weten zolang het een 4 is
  • deel het op social media met de hashtag #stand4fairness
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.