8 juli – Middeleeuws Festijn “Beleg van Steenwijk”

Geen echte “dag van” vandaag maar ik heb iets gevonden dat de moeite waard is om te melden:
Middeleeuws Festijn “Beleg van Steenwijk”.
Maar wat jammer dat de weersvooruitzichten niet zo goed zijn voor vandaag want ik had er best anderhalf uur rijden voor over gehad om Steenwijk in middeleeuwse sferen te bezoeken. Volgend jaar een nieuwe kans. Dan kan ik mijn neef uit Australië meenemen, hij zal dit geweldig vinden!

Het “Beleg van Steenwijk”

Dit middeleeuws festijn is niet zomaar een verzonnen feest, Steenwijk is in de 16de eeuw daadwerkelijk belegerd geweest. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648) hadden de Spanjaarden vele steden in hun macht, waaronder ook Steenwijk.
De Belegering waarover ik het heb begon in het jaar 1592. Het plan was om Groningen af te snijden van Twente en dat kreeg je alleen voor elkaar door het veroveren van Steenwijk want daar liep één van de twee belangrijkste vervoeradres over land naar Groningen toe.

Maurits van Oranje

Eind mei 1592 kwam Maurits van Oranje aan in Steenwijk met een leger dat bestond uit 4.000 manschappen, 1.500 ruiters en 50 kanonnen.
Pas op 13 juni begonnen de beschietingen, er werden in totaal 29.000 kanonskogels afgeschoten op de stad. Veel schade werd er niet aangericht. Er werd daarom ook voor een andere tactiek gekozen: loopgraven. Deze werden aangelegd door de soldaten en dat was iets nieuws want voorheen werden altijd boeren ingeschakeld om loopgraven te graven.
Door de loopgraven kon de stadsgracht worden gedempt waardoor de Oosterbolwerk en Oeningerpoort veroverd en ondermijnd konden worden. Dit was het begin van het einde van de Belegering, op 5 juli 1592 geeft de Spaanse overheerser zich onvoorwaardelijk over. De Spaanse overheerser zei: “Niet verslagen door geweld maar door de schep”.

De stad die vooraf gezien door sommige als een onneembare vesting werd gezien werd veroverd!
Belangrijk was deze verovering zeer zeker, de Spanjaarden werden afgesneden van de Zuiderzee en dat was een zeer gevoelige klap.

Activiteiten

1) Grote middeleeuwse markt
2) Middeleeuwse kampementen op de Paardenmarkt, de Markt en de Oosterpoort.
3) Middeleeuwse ambachten
4) Op de Markt wordt de Belegering van Steenwijk nagespeeld (2x)
5) Boogschieten
6) Kindervrijmarkt (van 08:00 tot 12:00)
7) DJ Gerard Ekdom treedt ’s avonds op

Het Middeleeuws Festijn “Beleg van Steenwijk”, de moeite waard om te bezoeken!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.