8 januari – Werelddag van de alfabetisering, of niet?

Volgens Wikipedia en wat andere sites is vandaag de Werelddag van alfabetisering. Maar het is ook de geboortedag van Elvis Presley, The King of Rock and Roll ! Maar is het wel echt de Werelddag van alfabetisering? Volgens de site van de rijksoverheid niet. Die zullen het wel weten, toch?

Speciaal voor de jongere onder ons, wie was Elvis Presley ? Er is een speciale Wiki pagina over hem, daar kun je van alles lezen maar er is meer dan genoeg op het net terug te vinden.
Even in het kort voor degene die niet wil gaan surfen. Elvis Presley werd en wordt ook wel The King of Rock and Roll genoemd. Hij werd geboren op 8 januari 1935, en overleed op 16 augustus 1977 op zijn landgoed Graceland. Hij heeft 23 jaar gezongen. Hij heeft daarin 134 liedjes gemaakt. In juli 1954 nam Elvis Presley bij Sun Records zijn eerste plaat op. De eerste keer dat deze single ‘That’s All Right Mama’ werd gedraaid had zo’n impact, dat Elvis op slag bekend werd. Ook heeft Elvis in totaal maar liefst 33 bioscoopfilms gespeeld, waaronder Jailhouse Rock. Dries van Kuijk aka Colonel Parker was de, in Breda geboren, manager van Elvis.

Vanaf 6 maart houdt het Breda’s Museum een tentoonstelling over Elvis Presley. De expositie wordt ‘De Elvis Code’ genoemd. Tijdens deze tentoonstelling worden er kostuums, filmscripts, oude brieven, spullen uit Elvis legertijd, sieraden en nog veel meer getoond die nog niet eerder aan het publiek zijn vertoond. Alle spullen zijn afkomstig van verzamelaars, voor een deel afkomstig uit Duitsland. Een in het oog springend voorwerp is de uit 1870 familiebijbel van de Presley’s.

Op zijn sterfdag was ik 14 lentes jong, jaja reken maar uit hoe oud ik ben 😉 , en ik herinner het me nog goed. Het ging als een lopend vuurtje en we schrokken er enorm van. Hij was een legende, een icoon van de popmuziek. En wie kende er toentertijd geen liedje van Elvis Presley? Het vrolijkste liedje van hem vind ik nog steeds Muss i denn zum Städtele hinaus (Wooden Heart).

Wat is jouw favoriete Elvis plaatje?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.