7 januari – Kerstbomeninzameling Dag

In veel gemeentes worden vandaag de kerstbomen ingezameld en dan worden de ingezamelde kerstbomen versnipperd en gecomposteerd. Daarna wordt het compost onder andere gebruikt als grondverbeteraar. Zo gaat het tegenwoordig, vroeger toen er nog geen drempels waren deden we het anders. Ik zie me nog langs de straat lopen om kerstbomen op te halen, het was soms een strijd op leven en dood want je kon lootjes krijgen om een mooie prijs te winnen en ja anno 1975 was dat natuurlijk heel wat.

Na de kerstbomeninzameling komt kerstboomverbranding

En als dan eindelijk de dag was aangebroken dat de kerstboom verbranding was liepen we naar, wat tegenwoordig Lieven de Keypark heet, een open veld wat lag aan de 1e Lieven de Keylaan.
Het was een happening vanjewelste, er lagen wel duizenden kerstbomen op een grote stapel en dan ging de fik erin! Tjonge wat een vuur, wat een hitte, wat een geknetter en wat vond ik dat als kind prachtig. Niet dat ik nu meteen te boek sta als een pyromaan maar eerlijk gezegd hou ik er nog steeds van.

Tegenwoordig is op de meeste plaatsen de kerstboomverbranding not done in het kader van “laten wij ook iets voor het milieu doen”. Maar gelukkig is deze eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren nog niet overal verdwenen. Bijvoorbeeld in Zeeland ( gemeente Landerd ) op sportpark De Bundel, georganiseerd door sjbzeeland.

Vaak wordt de kerstboomverbranding gecombineerd met de lampionnen optocht van Driekoningen.
Twee vliegen in één klap, net zo handig!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.