8 februari – Gebedsdag tegen Mensenhandel | Dag zonder Mobiele Telefoon

Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel

De eerste Internationale Gebedsdag tegen Mensenhandel werd in 2015 op initiatief van paus Franciscus georganiseerd. Hij werd hiertoe geïnspireerd door een groep vrouwelijke religieuzen die al jarenlang slachtoffers bijstaan en strijden tegen mensenhandel. Het doel van Gebedsdag tegen Mensenhandel is meer aandacht creëren voor de verschrikkingen van mensenhandel en ons aansporen er iets tegen te doen.

Sint-Jozefina Bakhita

De keuze voor 8 februari is niet toevallig, deze datum valt samen met de feestdag van de heilige Sint-Jozefina Bakhita (1869-1947). Zij was een Soedanese vrouw die als een slaaf werd verkocht, werd misbruikt, werd vrijgelaten en daarna voor het leven van een kloosterlinge koos. Zij stierf op 8 februari te Schio in het bisdom Vicenza. Haar bijnaam was het “Zwarte Moedertje”, maar dat zal anno nu ook wel weer niet meer mogen! Op 17 mei 1992 werd zij zalig verklaard en in 2000 heilig.

Nonnen als seksslavinnen

Als je tegenwoordig in het woordenboek een synoniem zoekt voor “Rooms-Katholieke Kerk” dan zal het mij niet verbazen als er staat: overkoepelend orgaan voor misbruik, mishandeling en slavernij. Het staat er niet maar het zou er moeten staan! Want laten we elkaar geen mietje noemen, de schandalen over seksueel misbruik van minderjarige jongetjes en meisjes in de Rooms-Katholieke Kerk vliegen je om de oren.

Nu moet de Paus zelfs het seksueel misbruik van nonnen door priesters en bisschoppen erkennen. Een paar dagen geleden stonden de kranten er vol mee. Er wordt zelfs gesproken over nonnen die als seksslavinnen werden gehouden. In 2005 werd in Frankrijk hiervoor zelfs een hele kloosterorde opgeheven. De Paus denkt dat deze praktijken nu nog aan de gang zijn. Ik denk dat hierdoor de mars die zondag gelopen wordt een iets andere lading krijgt.

#TogetherAgainstHumanTrafficking

Aankomende zondag wordt er een mars tegen mensenhandel gelopen (verzamelen om 10.00) vanaf de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) naar het Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro) waarna de deelnemers aan de mars mee doen aan het Angelus-gebed met paus Franciscus. Ik hoop dat de deelnemers buiten een flyer met het gebed van paus Franciscus er op ook een bezem meekrijgen. Mijn boodschap aan de Paus en de deelnemers is: ga eerst voor je eigen deur vegen voordat je bij de buren gaat beginnen. Dan lijkt mij Piazza San Pietro een mooi plekkie om mee te beginnen.

19e editie Internationale dag zonder Mobiele Telefoon

De initiator van deze dag is de Franse schrijver Phil Marso. Hij wil tijdens deze drie dagen (6 t/m 8 februari) een discussie op gang brengen over het gebruik van de smartphone. Het thema van dit jaar: “Het verlies van autonomie, het gebrek aan concentratie, of zelfs de verlaging van I.O.”.

Hij daagt je uit om één dag geen mobiele telefoon of ander technologische hulpmiddel te gebruiken. Pas als je een dag zonder mobiele telefoon doorbrengt dan pas realiseer je welke prominenten rol dit apparaat in ons leven inneemt. Want wat is uiteindelijk belangrijker in het leven? Een echt gesprek met een echt iemand of iemand uit de digitale wereld?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.