9 februari – Intocht Sint Piter | Wereld Kiespijndag | Week van de Euthanasie

Intocht Sint Piter en Swarte Pyt

De broer van Sinterklaas Sint Piter en zijn begeleider Swarte Pyt hebben nog géén voet aan wal gezet in Grou of de gemoederen lopen al weer hoog op. Volgens de actiegroep Kick Out Swarte Pyt (KOSP) is Swarte Pyt evenzeer een racistische karikatuur als de traditionele knecht van Sinterklaas en daarom wil men, na een mislukt overleg tussen hen en het Sint Piter Komitee, gaan demonstreren. Goed in Grou zijn ze de beroerdste niet hoor, er is een mooi stukkie weiland voor ze gevonden

Al sinds de vorige eeuw staat de Zwarte Piet onder druk. De tegenstanders vinden het racistisch en discriminerend. Waar die hetze tegen Zwarte Piet vandaan komt? Daar kan ik je geen antwoord opgeven maar begrijpen doe ik het niet. In mijn ogen is Zwarte Piet een archetype dat op veel plaatsen in de wereld bestaat. Gezichten worden wereldwijd en al eeuwen lang zwart geschilderd om bepaalde (angst)gevoelens op te wekken. Dat doen ze van Engeland tot Macedonië, en dat doen ze ook in Afrika.

Herkomst Zwarte Piet

Ik wil je het stukje over de herkomst van Zwarte Piet uit de Koninklijke Bibliotheek niet onthouden.

Over de herkomst van Zwarte Piet is weinig met zekerheid te zeggen. Er wordt wel gesuggereerd dat deze afgeleid is van de Ethiopische wees Piter. Die bleef, na zijn vrijlating uit slavernij uit dankbaarheid bij Nicolaas in dienst. Het is ook goed mogelijk dat Zwarte Piet is gemodelleerd op de Moorse pages die in de zeventiende en achttiende eeuw erg in de mode waren bij Europese edelen. Op basis van de attributen van Piet is ook wel gewezen op Italiaanse schoorsteenvegers, die met een roe de rookkanalen reinigden en het roet verzamelden in een zak. (Bron Koninklijke Bibliotheek)

Wereld Kiespijndag

Heb jij dat ook? Als je maar aan de tandarts denkt dat je kiespijn krijgt? En tot overmaat van ramp zie ik dat het op 9 februari Wereld Kiespijndag is. Op het moment dat ik het woord “kiespijndag” alleen al lees trekt heel mijn mond samen en gaan spontaan alle tanden zeer doen. Kan het erger?

Is het nu werkelijk de bedoeling dat mensen kiespijn gaan vieren op Wereld Kiespijndag? Nee, deze dag gaat eigenlijk meer over het voorkomen van kiespijn en het belang van het ((half)jaarlijks bezoekje aan de tandarts. Je had deze dag natuurlijk ook “maak een afspraak bij de tandarts om kiespijn te voorkomen” kunnen noemen maar dat klinkt lang niet zo catchy als “kiespijndag”, toch?

Gevolgen slechte mondverzorging

De tandarts doet meer dan controleren op gaatjes of het op tijd ontdekken van ontstekingen. De tandarts kan in de mond aandoeningen en gezondheidsklachten vroegtijdig herkennen zoals reuma, keel-, maag- en darmproblemen (kanker), diabetes, stress en verlaagde weerstand. Bij ouderen kan een slechte mondgezondheid uiteindelijk lijden tot levensbedreigende aandoeningen, zoals uitdroging en ondervoeding, ischemische beroerte (herseninfarct), gewrichtsontstekingen, hart- vaatziekten en aspiratiepneumonie (longontsteking door vreemde stoffen). Slechte mondgezondheid kan ook de oorzaak zijn van slechte adem, verminderd kauwvermogen, verminderde smaak en pijn.

Week van de Euthanasie

De Week van de Euthanasie is in 2012 in het leven geroepen door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en is dit jaar van 9 tot en met 16 februari. NVVE vindt dat je zelf mag bepalen hoe en wanneer je een eind aan je leven wilt maken. Doel is dat je de regie in handen houdt over hoe en wanneer je wilt sterven. Dit jaar met speciale aandacht voor euthanasie bij dementie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.