7 oktober – Grootouderdag | Wereldmissiedag | World Communion Sunday | Werelddag voor Fatsoenlijk Werk

Grootouderdag

Het kan niet op voor onze (over)grootouders, maar liefst tweemaal per jaar een Grootouderdag. De Internationale Grootouderdag wordt in Nederland en het Verenigd Koninkrijk op de 1e zondag in oktober gevierd en in Duitsland op de 2e zondag. Festa dei Nonni is in Italië en Spanje altijd op 2 oktober. De Nationale Opa en Oma dag valt op 4 juni.

Eigenlijk moeten we iedere dag onze (over)grootouders in het zonnetje zetten en niet omdat de Felini foundation, de Nederlandse groothandel in bloemkwekerijproducten (VGB) en allerlei bedrijven en organisaties ons aansporen om de “unieke band tussen grootouders en kleinkinderen” te vieren met een bosje bloemen.

Wereldmissiedag van de kinderen

Sinds 1950 wordt op de eerste zondag van oktober in de katholieke kerk Wereldmissiedag van de kinderen gevierd. Overal ter wereld gaan kinderen andere kinderen helpen. Dat doen ze door bijvoorbeeld een beetje van hun zakgeld opzij te leggen en in het spaarzakje van Missio te doen.

Missio is de organisatie van de katholieke kerk die gelovige mensen in armere landen helpt. Elk jaar staat een ander land centraal. En dit jaar is dat: Ethiopië.

World Communion Sunday

In de jaren ’30 was het niet allemaal rozengeur en maneschijn; dit waren de jaren van de Grote Depressie, de jaren dat het nazisme en fascisme spook door Europa waarde en de hele wereld bedreigde, de jaren dat mensen met angst en beven de toekomst tegemoet zagen. Juist in die onzekere periode (1933) kwam ene dr. Kerr, predikant in de Presbyteriaanse Kerk, met het idee voor een World Communion Sunday want per slot van rekening is het geloof de reddingsboei waaraan velen zich vastklampen in onzekere tijden.

In het begin verspreidde het concept van een World Communion Sunday zich maar langzaam, mensen besteden er niet veel aandacht aan. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog begon men de World Communion Sunday meer aandacht aan te geven. In een wereld die in brand staat zoeken mensen geruststelling en troost en dat vinden zij bij elkaar en in het geloof.

11e editie Werelddag voor Fatsoenlijk Werk

Sinds 2008 wordt door de internationale vakbondsorganisatie ITUC de World Day for Decent Work georganiseerd. Vakbonden van over de hele wereld komen op en rondom deze dag in actie voor betere arbeidsomstandigheden en vakbondsrechten. Het thema van dit jaar, “Verander de regels”.

Met de regels van de wereldeconomie wordt dusdanig flexibel omgegaan dat de belangen van de rijkste 1% en de bedrijfsbelangen altijd boven die van de werkmensen wordt gesteld. Mensen pikken dit niet langer en willen dat hun regeringen de economische regels herschrijven zodat groei en welvaart eerlijk wordt verdeeld en de (fiscale) voordeeltjes niet alleen in de zakken van de multinationals verdwijnen. Het willen afschaffen van de dividendbelasting is nu precies niet wat het thema bedoeld.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.