7 november – Internationle Dag van de Medische Fysica | Europese Week van de Vruchtbaarheid

Internationle Dag van de Medische Fysica

De Dag van de Medische Fysica is door de Internationale Organisatie voor Medische Fysica (IOMP) in het leven geroepen om medische fysica meer bekendheid te geven. Deze dag wordt ieder jaar op de verjaardag van Maria Salomea Skłodowska-Curie gevierd. Beter bekend onder de naam Marie Curie. Je weet wel, die Poolse-Franse schei- en natuurkundige die een pionier op het gebied van de radioactiviteit was.

Thema voor IDMP 2017: Medische Fysica: een holistische benadering voor de veiligheid van vrouwelijke patiënten en vrouwelijke personeelsleden bij de bestralingsgeneeskunde

Met andere woorden; er moeten uniforme veiligheidsnormen worden vastgesteld voor de  gezondheidsbescherming van vrouwen en vrouwelijke personeelsleden tegen de gevaren van ioniserende straling (“radioactieve straling”).

De betekenis van “medische fysica” en “holistische benadering”?

  • medische fysica is het academische vakgebied dat de toepassing van methoden en technieken uit de natuurkunde in de geneeskunde onderzoekt. Eveneens doet het vakgebied onderzoek naar de natuurkundige aspecten van het menselijk lichaam.
  • holistische benadering wil zeggen dat lichaam en geest als één geheel wordt gezien en als zodanig wordt behandeld. Bij gezonde personen zijn alle elementen in balans, zijn er geen klachten en kan de (levens)energie vrij stromen.

Waarom gaat het thema specifiek alleen over vrouwen?

Er zijn gezondheidsproblemen die vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen zoals borstkanker en osteoporose. Het is bekend dat beeldvorming onderzoek en radiotherapie de levensduur van vrouwen heeft verlengd en de kwaliteit van hun leven hebben verbeterd. Röntgenmamografie voor de vroege diagnose van borstkanker, dual-energie x-ray absorptiometrie (botdichtheid) voor de diagnose van osteoporose en brachytherapie voor gynaecologische kanker.

Europese Week van de Vruchtbaarheid (#40REASONS)

In Nederland is IVF ingeburgerd, maar dat geldt zelfs na zoveel jaar nog niet voor alle landen in Europa. In veel landen heerst er nog steeds een taboe rond om vruchtbaarheidsproblemen, en om dat taboe te doorbreken organiseert Fertility Europe de Europese Week van de Vruchtbaarheid.

Dit jaar is het trouwens 40 jaar geleden dat de eerste IVF baby werd verwekt en vanwege dit jubileum vond Fertility Europe het leuk om 40 redenen in kaart te brengen waarom vruchtbaarheid belangrijk is voor Europeanen. De redenen die zij kozen zijn gerelateerd aan de economie, sociale en / of maatschappelijke problemen, gezondheidsproblemen, demografische gegevens en natuurlijk de persoonlijke ervaring van de personen die te maken hebben met onvruchtbaarheid.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.