7 maart – Start 80ste Boekenweek 2015

 

Lang leve de boekenwinkel!

Ik lees tegenstrijdige berichten over het aantal boekenwinkels in Nederland. Volgens de telling van het CBS, Centraal Bureau voor Statistieken, zijn er nog 765 boekenwinkels. Dit wordt fel tegengesproken door zowel KBb als CPNB.
De KBb, de Koninklijke Boekenverkopers, en CPNB, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek spreken over respectievelijk 1047 en 1200 boekverkoopbedrijven. En dit aantal zal wellicht hoger zijn omdat niet alle boekenwinkels zijn aangesloten bij de KBb en/of CPNB.
Wat ik wel weet, en dat vind ik best erg, is dat van dat aantal één boekenhandel af gehaald kan worden want Boekhandel Manschot in Nieuwegein zal haar deuren moeten gaan sluiten! En dat vind ik waanzin en te gek voor woorden dat deze boekhandel ter ziele gaat!

Boekhandel Manschot Nieuwegein

“Onze” boekhandel zal op 1 april definitief haar deuren moeten sluiten en stiekem hoop ik dat dit een 1 april grap is…
Boekhandel Manschot is meer dan alleen een boekhandel, het is een culturele ontmoetingsplaats waar veel werd georganiseerd zoals boekhandel Literaire Cafés waar Nederlands grootste schrijvers graag naar toe kwamen om over hun laatste boek te vertellen en te signeren. De deuren werden open gezet voor onder andere Arthur Japin, Adriaan van Dis, Herman Brusselmans, Jessica Durlacher en ook onze mopperpot Maarten van Rossum. Zelfs het schrijversechtpaar Nicci French heeft de Nieuwegeinse boekhandel een bezoek gebracht.

Aan de eigenaren van de boekhandel heeft het niet gelegen, alles hebben ze er aan gedaan om er een rendabele zaak van te maken. De oorzaak ligt ergens anders, de bouw van het nieuwe stadscentrum! Door de bouwwerkzaamheden was de boekhandel jarenlang slecht bereikbaar en hierdoor verloren ze een gedeelte van hun vaste klanten.

De eigenaar van City Plaza, Corio Nederland, wilde de boekhandel niet een schadevergoeding geven voor geleden omzetderving ontstaan door de bouwwerkzaamheden en slechte bereikbaarheid. Schande! Waarom staat er niemand op om deze boekhandel te redden van de ondergang? Dat vind ik waanzin en te gek voor woorden!

Ik hoop dat de feestgangers van het Boekenbal er geen kater aan hebben over gehouden. Ik kan je vertellen ik heb wel een kater en die is niet alcohol gerelateerd! En geen aspirine die daar tegen helpt…..

Deel dit bericht